Wednesday 5 May 2010

Διαλέξεις-αφιέρωμα στην Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Έξι συναντήσεις με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στο ΜοΜΑ της Ν.Υόρκης, με τίτλο «The Artist Is Present» διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η έκθεση που αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται στο ΜοΜΑ, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία των εκθέσεων,με την ταυτόχρονη, ζωντανή,καθημερινή παρουσία του καλλιτέχνη.

Η Ιέρεια της περφόρμανς Μαρίνα Αμπράμοβιτς, είναι καθισμένη αμίλητη μπροστά σε ένα τραπέζι στο Άτριουμ του μουσείου, καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του, ενώ κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μείνει απέναντί της όση ώρα επιθυμεί.
Η περφόρμανς αυτή που θα έχει διάρκεια 700 ώρες συνολικά, έως το κλείσιμο της έκθεσης στις 31 Μαίου, είναι το μεγαλύτερης διάρκειας έργο της Αμπράμοβιτς. Η αξία του πολλαπλασιάζεται αφού στον 6o όροφο του μουσείου παρουσιάζεται ο πυρήνας όλου της του έργου, ενώ εθελοντές-μαθητές της, αναπαριστούν 5 βασικές της ιστορικές περφόρμανς.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συνάντησε τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς λίγες ώρες πριν τον όρκο Σιωπής και την έναρξη της έκθεσής της στην Ν.Υόρκη.
Θα παρουσιάσει σε 6 συναντήσεις με το κοινό, πρωτότυπο οπτικό και ηχητικό υλικό από την έκθεση, τη βιογραφία της και την συνάντησή με την κορυφαία καλλιτέχνιδα, σε έναν αποκλειστικό κύκλο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Σε μία από τις συναντήσεις θα γίνει ζωντανή σύνδεση μέσω διαδικτύου με το ΜοΜΑ και την περφόρμανς της Αμπράμοβις, ενώ θα γίνεται ανάλυση του νοήματος και της διαδικασίας. Ο κύκλος αυτός είναι απολύτως ιδιαίτερος και μοναδικός, αφού ουσιαστικά για πρώτη φορά ένα Μουσείο παρουσιάζει ζωντανά μια άλλη έκθεση εν διαρκεία μέσω διαδικτύου και συνοδεύεται από την παρουσίαση της ζωής και του έργου του καλλιτέχνη.

Οι διαλέξεις ξεκινάνε την Πέμπτη 6 Μαΐου, θα διαρκέσουν έως 10 Ιουνίου και θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, 18:00-19:30, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Για περισσότερες πληροφορίες(θεματικές ενότητες των διαλέξεων, ώρες, δηλώσεις συμμετοχής, κόστος παρακολούθησης κ.ά) επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου: http://www.cycladic.gr

Περισσότερα για την αναδρομική της Αμπράμοβιτς στο ΜοΜΑ εδώ.

No comments: