Thursday 13 May 2010

Centre Pompidou-Metz

Εγκαινιάστηκε χθές το νεό μουσείο Centre Pompidou-Metz στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας.
Το νέο Centre Pompidou-Metz στοχεύει στην πολιτιστική αποκέντρωση αλλά και στο να φιλοξενήσει και να προβάλλει όλων των μορφών την καλλιτεχνική έκφραση.

Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Shigeru Ban και Jean de Gastines, που κέρδισαν στο σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί το 2003.Όπως ο προδρομός του,το μουσείο Centre Georges Pompidou στο Παρίσι,έτσι και το Metz προκαλεί αντιφατικές αντιδράσεις και κριτικές.
"Ανεβαίνοντας από την μπροστινή πλατεία και τους κήπους που συνδέουν το κέντρο της πόλης με το σιδηροδρομικό σταθμό Metz για το Centre Pompidou-Metz ,οι επισκέπτες ανακαλύπτουν ένα κτίριο λουσμένο από φως και φωτεινές αποχρώσεις,χαριτωμένο αλλά και δυναμικό που τους καλέι να βρούν καταφύγιο κάτω από την προστατευτική του στέγη.Φανταζόμασταν μια αρχιτεκτονική που να μιλάει για διαφάνεια και ευημερία,μια συνάντηση πολιτισμών,σε άμεση σχέση με το περιβάλλον.." δήλωσαν οι αρχιτέκτονες.

Πρόκειται για μια εξαγωνική,κρυσταλλική δομή με τρείς κυρίως εκθεσιακούς χώρους που διαπερνούν το κτίριο.Μια κεντρική σπέιρα που φτάνει τα 77μέτρα,παραπέμπει στο έτος ίδρυσης του πρώτου Centre Pompidou(1977).


Εξεταζόμενη στο σύνολό της η αρχιτεκτονική θυμίζει μια απέραντη σκηνή που περιβάλλεται από μια πλατεία και έναν κήπο.
Η οροφή, που αποτελεί και το βασικό χαρακτηριστικό του κέντρου,σχεδιάστηκε με τη βοήθεια ειδικού λογισμικού και αποτελείται απο εξαγωνικές ξύλινες μονάδες που στη σύνθεσή τους αναπαριστούν τη φόρμα του κλασικού κινέζικου καπέλου από ζαχαροκάλαμο.Η κατασκευή καλύπτεται από αδιάβροχη μεμβράνη,κατασκευασμένη από γυαλί και τεφλόν.
Τρείς εκθεσιακές αίθουσες από μέταλλο,σε σχήμα παραλληλεπίπεδων σωλήνων,μήκους 85μέτρων, διασχίζουν το κτιρίο σε διαφορετικά επίπεδα,ενώ διαθέτουν μεγάλα ανοίγματα προσανατολισμένα στα αξιοθέατα της περιοχής.
Στο εσωτερικό του κτιρίου η γενική ατμόσφαιρα είναι ανάλαφρη με μια ανοιχτόχρωμη ξύλινη οροφή και τόιχους σε λευκό χρώμα.Το δάπεδο είναι από γυαλισμένο σκυρόδεμα σε γκρί-μαργαριταρί απόχρωση.

Η οροφή,η σχέση εσωτερικού με εξωτερικό χώρο και οι 3 εκθεσιακές αίθουσες αποτελούν σημεία αναφοράς για το αρχιτεκτονικό προφίλ του κέντρου.Στα παραπάνω προστίθενται οι αξιοσημείωτες διαστάσεις του κεντρικού χώρου-φόρουμ και η ποικιλία των εκθεσιακών χώρων,με ανοικτούς χώρους και άλλους πιο περιορισμένους που ενθαρρύνουν την ιδιωτικότητα και εκπλήσσουν τον επισκέπτη.

Τα εγκαίνια του κέντρου θα διαρκέσουν μέχρι τις 16 Μαΐου.Περιλαμβάνουν συναυλίες,εκθέσεις και εκδηλώσεις και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Παρουσιάζεται επίσης η πρώτη έκθεση με τίτλο "Masterpieces?" που πραγματεύεται το αριστούργημα σαν έννοια, μέσα από μια εξαιρετική συλλογή 800 έργων τέχνης από την συλλογή του Centre Georges Pompidou και του Musée National d’Art Moderne.

Περισσότερα εδώ.

No comments: