Saturday 22 May 2010

Βραβεία RIBA 2010

Το Βρετανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων ανακοίνωσε στις 20 Μαΐου τους νικητές των βραβείων RIBA για το 2010.

Τα βραβευμένα κτίρια ,102 στο σύνολο (93 από την Βρετανία και 9 από την υπόλοιπη Ευρώπη),
καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα κτιριακών τύπων.
Από τουαλέτες για οδηγούς λεωφορείων στο Λονδίνο ως το Νeus Μuseum στο Βερολίνο,από ένα σπίτι μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον υποσταθμό ενέργειας για τους Ολυμπιακούς του 2012.
Χώροι τέχνης όπως γκαλερί,μουσεία,θέατρα,αμφιθέατρα κέρδισαν αρκετά βραβεία.Το ίδιο συνέβει και με τα εκπαιδευτικά κτίρια(σχολεία,πανεπιστήμια).
Άλλο χαρακτηριστικό των φετινών βραβείων RIBA ήταν οι δημόσιοι χώροι.Περίπτερα,μνημεία,γέφυρες κέρδισαν καθένα και από ένα βραβείο.

Μεταξύ των αρχιτεκτόνων που διακρίθηκαν υπάρχουν κάποιοι πολλαπλοί νικητές.Το μεγαλύτερο αριθμό βραβείων (4),συγκέντρωσε το γραφείο Rick Mather Architects.Πολλοί από τους εξέχοντες αρχιτέκτονες του Ηνωμένου Βασιλείου βραβεύτηκαν φέτος για το έργο τους εκτός συνόρων.Συγκεκριμένα οι Zaha Hadid, David Chipperfield, Rogers Stirk Harbour + Partners και ο Tony Fretton κέρδισαν όλοι βραβεία για έργα τους στην Ευρώπη.Πολλά ήταν επίσης και τα νέα γραφεία που διακρίθηκαν κερδίζοντας τα πρώτα τους βραβεία.Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνεται ο Carmody Groarke που μάλιστα κέρδισε 2 βραβεία.

Ο πρόεδρος του RIBA κ.Ruth Reed δήλωσε σχετικά με τα φετινά βραβεία :
"Tα βραβεία RIBA αντανακλούν όχι μόνο την κατάσταση της αρχιτεκτονικής στο Ηνωμένο Βασιλειο αλλά και αυτήν της οικονομίας της.Εν μέσω της βαθύτερης ύφεσης στην 45χρονη ιστορία των RIBA,τα φετινά βραβεία αποδεικνύουν οτι παρά τις δυσκολίες εξακολουθούν να κατασκευάζονται σπουδαία κτίρια τόσο εντός της χώρας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.."

Τη λίστα με τα κτίρια που διακρίθηκαν μπορείτε να δείτε εδώ.

No comments: