Thursday 6 May 2010

Διάλεξη του Dominique Perrault

Ο Dominique Perrault, καταξιωμένος εκπρόσωπος της διεθνούς αρχιτεκτονικής σκηνής,την Παρασκευή 14 Μαΐου,στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα δώσει μία διάλεξη στην οποία θα μιλήσει για το έργο του.

Το έργο του είναι εξαιρετικά ετερόκλητο και περιλαμβάνει πολλές νέες κατασκευές και ανακαινίσεις.Τα αρχιτεκτονικά προγράμματα των έργων του ποικίλουν. Μεγάλα κτίρια, όπως πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, αλλά και μικρότερα έργα, όπως αστικές παρεμβολές σε εγκαταλελειμμένες περιοχές και ιδιωτικές κατοικίες σε φημισμένες γειτονιές.

Ο Dominique Perrault δίνει πολλές διαλέξεις και συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές και σεμινάρια. Διδάσκει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια και διατηρεί τέσσερα αρχιτεκτονικά γραφεία.Έχει λάβει πολλά βραβεία, κυρίως το μεγάλο Εθνικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής της Γαλλίας το 1993 και το βραβείο Mies van der Rohe για τη δουλειά του στο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας το 1997.
Τον Ιούνιο του 2003 κέρδισε τον διαγωνισμό για το Νέο Κτίριο του Κρατικού Ακαδημαϊκού Θεάτρου Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας ενώ φέτος κέρδισε τον διεθνή διαγωνισμό για το Μουσείο Dobrée στην πόλη Ναντ της Γαλλίας.

«Στην αρχιτεκτονική δοκιμάζω, δοκιμάζω και δοκιμάζω ξανά και ξανά. Αυτό θα πει πειραματισμός!», λέει ο Perrault. «Όταν δοκιμάζουμε, μπορεί να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Μαθαίνουμε από αυτό, και από αυτό το μάθημα μπορεί να προκύψει ένα καινούργιο έργο. Πίσω από την πολύπλοκη μελέτη και την ανάπτυξη της ιδέας, που ορίζουν τον αρχιτέκτονα ως δημιουργό, βρίσκεται ο ίδιος ο «χρόνος» που είναι αναμφίβολα το αντικείμενο όλης της προσοχής του αρχιτέκτονα, η μόνη του μέριμνα, η μόνιμη ανησυχία του. Πράγματι, η πρόκληση της σύγχρονης αρχιτεκτονικής είναι η ιδέα του «χρόνου» που έχει διαμορφώσει την ουσία της αρχιτεκτονικής κουλτούρας, η ιδέα που μετατρέπει κάθε κτίριο σε ένα μνημείο, μια ανάμνηση, μια αλήθεια. Είναι αληθινό έργο, όπως το επιστημονικό έργο, όπως στη βιολογία ή στα μαθηματικά ή στην αστρονομία».

Για την εξέλιξη της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, ο Dominique Perrault δηλώνει: «Σήμερα με κάποια νέα υλικά, όπως π.χ. τις μεταλλικές ίνες, κάνουμε ριζικές αλλαγές, αναπτύσσουμε την αρχιτεκτονική σε σχέση με ένα τοπίο. Επειδή η τελική μου ιδέα δεν είναι πλέον ότι θέλω να κατασκευάσω ένα κτίριο. Στην πραγματικότητα, θέλω να κατασκευάσω ένα τοπίο. Η αρχιτεκτονική δεν πρέπει να έχει αναφορές, ούτε μοντέρνες ούτε μεταμοντέρνες, πρέπει να αποποιείται την ιστορία».

«Κατά τη γνώμη μου, ο όρος “αρχιτέκτονας” είναι πολύ συντηρητικός. Εγώ είμαι άνθρωπος των έργων. Μου αρέσει να δημιουργώ καινούργια έργα. Σήμερα το κάνω στο πεδίο της αρχιτεκτονικής, αύριο δεν ξέρω», σχολιάζει ο Γάλλος αρχιτέκτονας.


Παρασκευή 14 Μαΐου
Ώρα έναρξης : 7:00 μ.μ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ
(Η διάλεξη θα γίνει στα γαλλικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά. )
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.

Περισσότερα εδώ

No comments: