Wednesday 20 February 2008

digital water pavilion

Φανταστείτε ενα κτίριο φτιαγμένο από νερό.
Με υδάτινες κουρτίνες για τοίχους.Κουρτίνες που όχι μόνο μπορούν να προγραμματιστούν για να εμφανίζουν εικόνες ή μηνύματα,αλλά μπορούν και να ανιχνεύσουν ενα αντικείμενο που πλησιάζει και αυτομάτως να τραβηχτούν για να το αφήσουν να περάσει!

Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί του πανεπιστημίου ΜΙΤ σχεδίασαν ενα τέτοιο κτίριο.Θα παρουσιαστει σε διεθνή εκθεση της Ισπανίας φέτος.Το "ψηφιακό περίπτερο απο νερό"-μια διαδραστική κατασκευή-θα βρίσκεται στην είσοδο της Εxpo Zaragoza 2008,μπροστά απο μια νέα γέφυρα σχεδιασμένη από τη Zaha Hadid.H κατασκευή θα περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο,καφετέρια και άλλους κοινόχρηστους χώρους.
Οι "υδάτινοι τοίχοι" που δομούν την κατασκευή αποτελούνται από μια σειρά κοντινά τοποθετημένων σωληνοειδών βαλβίδων κατα μήκος ενός σωλήνα που αιωρείται στον αέρα.Οι βαλβίδες μπορούν να ανοίξουν και να κλείσουν με υψηλή συχνότητα,μέσω ελέγχου από υπολογιστή.Αυτό παράγει μια κουρτίνα απο τρεχούμενο νερό με κενά σε συγκεκριμένες περιοχές-ένα μοτίβο από πίξελς νερού και αέρα αντί για φωτισμένα σημεία σε οθόνη.
Το περίπτερο θα έχει ως περίβλημα αυτή την υδάτινη διαδραστική επιφάνεια.
Η οροφή θα είναι καλυμμένη απο ενα ρηχό στρώμα νερού και θα στηρίζεται σε ειδικά έμβολα που θα μπορούν να την ανεβοκατεβάζουν.Όταν φυσάει δυνατός αέρας,η οροφή θα χαμηλώνει.Όταν το περίπτερο θα κλείνει,ολόκληρη η οροφή θα πέφτει στο έδαφος και η κατασκευή θα εξαφανίζεται.
Άν και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να ελεγχθεί ψηφιακά η ροή του νερού,αυτή είναι η πρώτη φορά που η τεχνική χρησιμοποιείται για να κατασκευαστεί ένας αρχιτεκτονικός χώρος.
Δείτε το σχετικό video στο site www.digitalwaterpavilion.com


πηγή http://web.mit.edu/newsoffice/2007/waterbuilding

No comments: