Tuesday 26 February 2008

Campus de la Justicia,Madrid/Hadid

Ένας τεράστιος παραμορφωμένος κύλινδρος που υπογράφει η ντίβα της αρχιτεκτονικής Zaha Hadid,θα στεγάσει το νέο κτίριο των αστικών δικαστηρίων στη Μαδρίτη.
Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί τμήμα του φιλόδοξου πολεοδομικού σχεδίου Campus de la Justicia,του μεγαλύτερου συγκροτήματος δικαστηρίων στον κόσμο,που θα συγκεντρώνει όλες τις δικαστικές υπηρεσίες της πόλης σε μια συνολική έκταση 202.000 τετραγωνικών μέτρων στο πάρκο Valdebeba.
Στο ίδιο πάρκο θα φιλοξενηθούν κτίρια και άλλων μεγάλων αρχιτεκτόνων,όπως του Norman Foster,του Richard Rogers και του I.M Pei προσθέτοντας μια νότα υπεροχής στην πόλη.

Η λογική πίσω από το εuρύτερο σχέδιο του Campus de la Justicia είναι να βελτιώσει τη σχέση πολιτών και διοικητικής εξουσίας δημιουργώντας μια νέα αντίληψη για τη δικαιοσύνη-πιο σύγχρονη και προσιτή,πιο ευέλικτη και αποτελεσματική.
Το κτίριο των αστικών δικαστηρίων της Hadid ενσωματώνειτις αξίες αυτές μέσα σ'ένα γιγάντιο,ελαφρά παραμορφωμένο κύλινδρο.

Η τεράστια αυλή στο εσωτερικό του κτιρίου περιβάλλεται από ένα ημικυκλικό αίθριο σε μορφή σπείρας,που εξασφαλίζει τον προσανατολισμό και την "επίβλεψη" του κτιρίου πό τους επισκέπτες,ενώ παράλληλα διασφαλίζει το σωστό φωτισμό ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα.
Η αίσθηση της διαφάνειας των διαδικασιών υπογραμμίζεται απο το εξωτερικό,διπλά αεριζόμενο κέλυφος του κτιρίου,που απαρτίζεται από μεταλλικές επιφάνειες οι οποίες ανοίγουν ή κλείνουν ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες.Στα αντίστοιχα μεταλλικά στοιχεία που καλύπτουν την οροφή θα ενσωματωθούν μονάδες σύμφωνα με τις σύγχρονες οικολογικές απαιτήσεις.

Η Zaha Hadid είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ριζοσπαστικά σχέδιά της με τις ρευστές φόρμες και τα έντονα γραμμικά στοιχεία,τα ελεύθερα επίπεδα που μοιάζουν σαν να αντιστέκονται στη βαρύτητα δίνοντας δυναμικό ύφος στο κτίσμα χάρη στις έντονες οξείες γωνίες που δημιουργούν με το σύνολο.Με αυτά τα δεδομένα,το κτίριο των αστικών δικαστηρίων της Μαδρίτης είναι μάλλον μια "πρωτοτυπία"για τη δημιουργό και μια από τις πίο "ήρεμες" δουλείες της,αφού ο κύλινδρος αποτελεί ένα κλειστό συμμετρικό σχήμα που χαρακτηρίζει την κλασική τυπολογία.
Η οριζόντια παραμόρφωση δημιουργεί την αίσθηση της ρευστότητας τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Η ελαστικότητα αυτή προκαλεί τους επισκέπτες να περάσουν την κεντρική είσοδο-μια γέφυρα που στεγάζει τέσσερα επίπεδα με αίθουσες και γραφεία-ώστε να εξερευνήσουν το κάτω επίπεδο,που θα λειτουργεί σαν αστικός χώρος συγκέντρωσης,μια κλειστή "πλατεία" με καφέ,τράπεζα,βιβλιοθήκη κλπ.



πηγή casaviva

No comments: