Monday 18 February 2008

Η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στη Λάρισα

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ... ταξιδεύει. Μία επιλογή από τα καλύτερα έργα της, καθώς και το πρότζεκτ «Public Screen» («Δημόσια Οθόνη») που παρουσιάστηκαν από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο του 2007 στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού φτάνουν στην Λάρισα. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα, όπου και θα εκτεθούν έως τις 30 Μαρτίου 2008

Στην έκθεση παρουσιάζονται 12 έργα, 5 Ελλήνων και 7 ξένων καλλιτεχνών (Ιράν, Τατζικιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία) -τα οποία ανήκουν πλέον στη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- με έμφαση στα νέα μέσα και τις σύγχρονες τεχνολογίες στην εικαστική δημιουργία (βίντεο - φωτογραφία - εγκαταστάσεις με πολλαπλά μέσα).

Συγκεκριμένα, συμμετέχουν η Λήδα Παπακωνσταντίνου με το «Εις το Όνομα» (βίντεο - περφόρμανς και φωτογραφίες), η Χρυσή Τσιώτα με το «Locus Suspectus» (εγκατάσταση, δύο παράλληλες προβολές, ήχος (διάρκεια 3΄) και 5 εκτυπώσεις lambda, ο Behrang Samadzadegan με το «Φως! Υπερβολικό φως!» (εγκατάσταση, μικτή τεχνική, μεταβλητές διαστάσεις), ο Γρηγόρης Γκουντέλιας με το «Καταδίωξη» (βίντεο και λάδι σε καμβά, 63x 206 εκ.), η Ganjina Sharipova με το «Μικροί Άγγελοι» (βίντεο, 3΄ 15΄΄), ο Vadim Zakharov με τα «Μαύρα Πουλιά», (εγκατάσταση με ήχο, μεταβλητές διαστάσεις), ο Vahram Aghasyan με το «Πόλη Φάντασμα» (φωτογραφίες, 100x130 εκ), η Δανάη Στράτου με το «Cut - 7 Διαχωριστικές Γραμμές», Κόσσοβο Βόρεια - Νότια Μιτρόβιτσα (εγκατάσταση με φωτογραφίες), η Δέσποινα Μεϊμάρογλου με το «Πορτοκαλί» (10 φωτογραφίες), ο Omid Salehi με τη «Γη του Ζαχαροκάλαμου» (15 φωτογραφίες, 30 x 40 εκ.), ο Yuri Albert με την «Αυτοπροσωπογραφία με κλειστά μάτια» (εγκατάσταση, μεταβλητές διαστάσεις) και ο Teymur Daimi με το «Εικόνες από την ταινία Η Καρδιά του Ναού», (DV/DVD, 29΄ 15΄΄).

Παράλληλα, οι επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και το project «Public Screen» («Δημόσια Οθόνη») που παρουσιάστηκε σε δημόσιους χώρους (αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης και Στρατόπεδο Κόδρα-Καλαμαριά) επίσης κατά τη διάρκεια της 1ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Σε μια οθόνη, που θα εγκατασταθεί στο χώρο θα προβάλλεται μία σειρά βίντεο και φωτογραφιών 96 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνολικής διάρκειας 3,5 ωρών. Πρόκειται για 81 άτομα και ομάδες από την Ελλάδα και την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, το Ισραήλ και την Κύπρο.

Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι.Κατσίγρα

Λεωφ. Γ. Παπανδρέου, 41334, Λάρισα

Διάρκεια: 9 Φεβρουαρίου -30 Μαρτίου 2008

No comments: