Friday 15 February 2008

Ο "Νόστος" του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Εβδομήντα έργα μικτής τεχνικής και ζωγραφικής, από το 1980 έως σήμερα, αποκαλύπτουν σημαντικές στιγμές της εξελικτικής πορείας του διακεκριμένου ζωγράφου, στο πλαίσιο έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Ένα σύνολο περίπου 70 έργων, μικτής τεχνικής και ζωγραφικής, από το 1980 έως σήμερα, τα οποία αποκαλύπτουν σημαντικές στιγμές της εξελικτικής πορείας του διακεκριμένου ζωγράφου και Καθηγητή της Α.Σ.Κ.Τ. Γιάννη Ψυχοπαίδη, παρουσιάζονται στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης με τον τίτλο «Νόστος», που πραγματοποιείται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Πρόκειται για αντιπροσωπευτικά έργα από πολυσυζητημένες ενότητες της γνώριμης δουλειάς του, όπως το «Αλφάβητο 24 + 1 Γράμματα», «Έπεα πτερόεντα. Σημειώσεις στην Οδύσσεια», «Δώματα Νυκτός. Εικαστικό ταξίδι στο ποίημα του Παρμενίδη», «Ιστορία δύο πόλεων», «Το γράμμα που δεν έφτασε», «Fragile paintings», «Κίονες και πεσσοί», «Η κληρονομιά του Απόλλωνα», «'Ανθη της πέτρας» (εικόνες πάνω στην ποίηση του Γ.Σεφέρη), «Τα κάτω άκρα» και «Πατριδογνωσία».

Η έκθεση, επίσης, περιλαμβάνει τις μνημειακές του συνθέσεις: ο «Χρησμός» (150x100 εκ, μικτή τεχνική, 2003), τα «Εκατό πιάτα» (230x230 εκ, μικτή τεχνική, 2005) και ο «Μεγάλος Νόστος» (230x600 εκ, μικτή τεχνική, 2008), καθώς επίσης την εγκατάσταση «Αλφάβητο 24» (24 βιβλία – 24 γράμματα), που αποκαλύπτουν την εμμονή του για την κατάκτηση νέων πλαστικών εκφραστικών μέσων. Ο Ψυχοπαίδης σε όλη την εξελικτική του πορεία εστιάζει την προσοχή του στην ισοδύναμη σχέση της νοηματικής φόρτισης των έργων του και των ποιοτικών πλαστικών αξιών της ζωγραφικής του.

Ο Ψυχοπαίδης χειρίζεται με αμεσότητα και ελευθερία το μνημονικό απόθεμα της εμπειρίας, έχοντας αφοσιωθεί στην ιχνηλάτηση του κόσμου μας. Οι εξπρεσιονιστικοί χειρισμοί και οι αφαιρετικές διατυπώσεις αποτελούν γνώριμα στοιχεία της ζωγραφικής του έκφρασης. Η κριτική διάθεση και η στοχαστική ματιά τού επιτρέπουν τον άμεσο ή έμμεσο σχολιασμό της πραγματικότητας.

«Ο Νόστος», όπως σημειώνει ο επιμελητής κ. Τάκης Μαυρωτάς στον κατάλογο της έκθεσης, «εκφράζει την πνευματική τόλμη και την εμμονή του Ψυχοπαίδη να ακροβατεί συνεχώς, άλλοτε στρέφοντας το βλέμμα του στις αιώνιες μορφές της τέχνης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και άλλοτε βυθιζόμενος στοχαστικά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Η ζωγραφική του ταυτίζεται με την ωριμότητά του, ενδυναμώνοντας την αίσθηση ότι κάθε έργο είναι σαν ένα επιτύμβιο. Μορφή και περιεχόμενο, απόλυτα ισορροπημένα, ορίζουν τη ριζοσπαστική τόλμη των ζωγραφικών του διατυπώσεων. Η δουλειά του, εντελώς πρωτότυπη, εδράζεται στέρεα σε ρεαλιστικά δεδομένα, φανερώνοντας την ιδεολογική του άποψη απέναντι στην ιστορική μνήμη και την εποχή του.»

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4 / Βας. Σοφίας & Ηροδότου 1, Τηλ. 210 7228321 -3)

Εγκαίνια: Τρίτη 4 Μαρτίου 2008, 20:00 – 22:00 Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή: 10.00 – 16.00 Πέμπτη: 10.00 – 20.00

Σάββατο: 10.00 – 15.00 Τρίτη, Κυριακή: κλειστά

No comments: