Wednesday 30 March 2011

Pritzker 2011 | Eduardo Souto de Moura

Το διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker που απονέμεται κάθε χρόνο απo το ίδρυμα Hyatt, για το 2011 κέρδισε ο πορτογάλος αρχιτέκτονας Eduardo Souto de Moura.

Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία απονομής του βραβείου που επιλέγεται αρχιτέκτονας απο την Πορτογαλία.
To 1992 το βραβείο είχε κερδίσει ο Alvaro Siza για τον οποίο μάλιστα ο Eduardo Souto de Moura εργάστηκε στο ξεκίνημα της καρίερας του την περίοδο 1975-1979,όσο ακόμα ήταν φοιτητής στην αρχιτεκτονική.


Απο το 1980, ο Eduardo Souto de Moura διατηρεί δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο.
Έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα πάνω από εξήντα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, στην Πορτογαλία και σε άλλες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο,Ελβετία).
Είναι ευρύτερα γνωστός για το στάδιο Braga στην Πορτογαλία που ολοκληρώθηκε το 2004. Ενα στάδιο σχεδόν λαξευμένο στο βράχο μέσα στον οποίο εντάσσεται, το οποίο η επιτροπή του Pritzker σχολίασε ως εξής : "..Mυώδες,μνημειώδες και απόλυτα εξοικειωμένο με το δυναμικό περιβάλλον του".

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής δήλωσε αναφορικά με τη φετινή επιλογή : "Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών,ο Eduardo Souto de Moura έχει παράγει ένα έργο που είναι σύγχρονο, αλλά ταυτόχρονα μεταφέρει αρχιτεκτονικές παραδόσεις " και επιπλέον " τα κτίρια του έχουν μια μοναδική ικανότητα να μεταφέρουν φαινομενικά αντικρουόμενα χαρακτηριστικά - δυναμισμό και μετριοφροσύνη, στιβαρότητα και λεπτότητα, αυστηρότητα αλλά και μια αίσθηση οικειότητας, την ίδια στιγμή ".

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον.

Περισσότερα εδώ

No comments: