Sunday 20 March 2011

Νεότερο μνημείο το Ξενία Καρτερού

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα και ομορφότερα δείγματα της αρχιτεκτονικής των "Ξενία", το "Μοτέλ Ξενία" στην περιοχή Καρτερός του Ηρακλείου, έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, το οποίο ανήκει στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε, χαρακτηρίστηκε ως νεότερο μνημείο, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων στην κοινή συνεδρίαση του με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Μοτέλ "Ξενία" του Ηρακλείου χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 (1966) στην παραλιακή περιοχή Καρτερός λίγα μέτρα από την παραλία της Αμνισσού.

Αποτελείται απο επτά ισόγεια συγκροτήματα 6κλινων δωματίων,τα οποία αναπτύσσονται σε σχήμα "π" γύρω απο μια εσωτερική "αυλή".
Το συγκρότημα συμπεριλαμβάνει αναψυκτήριο,χώρο υποδοχής,εστιατόριο-παρασκευαστήριο καθώς και βοηθητικά δωμάτια για το προσωπικό.

Η χρήση του σκυροδέματος ως βασικού υλικού σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του σε χαμηλό επίπεδο και την αρμονική ενσωμάτωσή του στο φυσικό περιβάλλον, αναδεικνύει το σεβασμό του αρχιτέκτονα στο χώρο.
Η σημερινή εικόνα του συγκροτήματος, μαρτυρά την πολύχρονη εγκατάλειψή του.
Φυσική φθορά και ανθρώπινη βεβήλωση έχουν θαμπώσει την εικόνα του.
Ελπίζουμε σύντομα οι αρμόδιοι φορείς να ασχοληθούν με την προστασία και αποκατάστασή του.

No comments: