Saturday 6 February 2010

Θέμα 12ης Μπιενάλε Aρχιτεκτονικής της Βενετίας

Μετά από μια σειρά Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής των οποίων την διεύθυνση και επιμέλεια είχαν επιφανείς κριτικοί ή ιστορικοί,η φετινή έκθεση ανατέθηκε στην αρχιτέκτονα Kazuyo Sejima.

Στόχος είναι να επανέλθει στο προσκήνιο η ποιότητα στον τομέα της αρχιτεκτονικής ,με μια προσωπικότητα που έχει την ποιότητα σαν προσωπική της αποστολή.

Η Kazuyo Sejima επέλεξε θέμα της φετινής μπιενάλε να είναι "οι άνθρωποι συναντιούνται στην αρχιτεκτονική¨ ("people meet in architecture").

"Η ιδέα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να συσχετιστούν με την αρχιτεκτονική, την αρχιτεκτονική να συσχετιστεί με τους ανθρώπους και τους ανθρώπους να συσχετιστούν μεταξύ τους".

"Μπορεί η αρχιτεκτονική να προβάλλει νέες αξίες και νέους τρόπους ζωής για τον 21ο αιώνα;
H έκθεση αυτή - εξήγησε η Kazuyo Sejima - θα είναι μια εμπειρία των δυνατοτήτων της αρχιτεκτονικής, για να καταλάβουμε πώς η αρχιτεκτονική εκφράζει νέους τρόπους ζωής, για μια αρχιτεκτονική που δημιουργείται από διαφορετικές αξίες και προσεγγίσεις..

"Θα υπάρχουν ανεξάρτητοι χώροι για κάθε αρχιτέκτονα ή κάθε θέμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα είναι οι ίδιοι επιμελητές των έργων τους.
Με τον τρόπο αυτό οι συμμετέχοντες θα δημιουργούν το δικό τους χώρο και θα κάνουν παρουσιάσεις που θα νοούν την εμπειρία του επισκέπτη τόσο σωματικά όσο και εννοιολογικά.Θα είναι μια σειρά από χώρους και όχι μια σειρά αντικειμένων ".

"Θα λάβουν μέρος ,όχι μόνο οι αρχιτέκτονες αλλά και καλλιτέχνες και μηχανικοί,γιατι η αρχιτεκτονική είναι ένα προϊόν του συνόλου της κοινωνίας.
Όπως και στην κοινωνία,ορισμένα τμήματα της έκθεσης θα στηθόυν με τη συνεργασία καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων, ή αρχιτεκτόνων και επισκεπτών".

La Biennale di Venezia
12η Διεθνής Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Βενετίας / "People meet in architecture"
διεύθυνση: Kazuyo Sejima
Βενετία (Arsenale και Giardini), 29 Αυγούστου - 21 Νοεμβρίου 2010
Preview: 26, 27 και 28 Αυγούστου 2010

www.labiennale.org

No comments: