Thursday 18 February 2010

"Το Δόκανο των Δικαστών" - ΚΜΣΤ

Ενα βιβλίο τυπωμένο -για λόγους οικονομίας- στην πίσω πλευρά χαρτιού ταπετσαρίας που έμελλε ωστόσο να γίνει το μανιφέστο ενός σημαντικού καλλιτεχνικού κινήματος και σήμερα γιορτάζει τα 100 του χρόνια: το «Δόκανο Των Δικαστών» ή «Sadok Sudei», όπως είναι ο τίτλος του στα ρωσικά, το μανιφέστο των Ρώσων κυβοφουτουριστών, είναι ο πρωταγωνιστής της νέας έκθεσης με έργα της Συλλογής Κωστάκη που παρουσιάζει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση, που εγκαινιάζεται αύριο,19 Φεβρουαρίου,στη Μονή Λαζαριστών, παρουσιάζονται έργα των πρώτων χρόνων της Ρωσικής Πρωτοπορίας (1900 - 1915) από τη Συλλογή Κωστάκη, με έμφαση στην περίοδο του κυβοφουτουρισμού.

Στους χώρους της Μονής Λαζαριστών θα παρουσιαστούν σχέδια από τα ταξίδια της Ποπόβα στην Ευρώπη (Γαλλία - Ιταλία), κυβοφουτουριστικές μελέτες του Ιβάν Κλιούν, καθώς, επίσης, και πρώιμα έργα της Νατάλια Γκοντσαρόβα, της Ελένα Γκουρό, του Μιχαήλ Λαριόνοφ, του Ιβάν Πούνι, της Ολγας Ροζάνοβα, της Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα. Ολα τα έργα προέρχονται από τη Συλλογή Κωστάκη και πολλά από αυτά δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό.Η έκθεση συνοδεύεται από εκδόσεις της περιόδου του ρωσικού κυβοφουτουρισμού με επίκεντρο το βιβλίο «Το Δόκανο Των Δικαστών», που εκδόθηκε το 1910.

Στο πλαίσιο της έκθεσης η ποίηση συναντά τις εικαστικές τέχνες, καθώς στα έργα του κυβοφουτουρισμού συνδιαλέγονται ο φουτουρισμός που έχει τις ρίζες του στη λογοτεχνία και ο κυβισμός που αφορά τα εικαστικά.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται προβολές ταινιών, κύκλος διαλέξεων και ειδικό αφιέρωμα στα 80 χρόνια από τον θάνατο του Ρώσου φουτουριστή ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

"Το Δόκανο των Δικαστών"
ΚΜΣΤ Θεσσαλονίκης (Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη)
Διάρκεια έκθεσης: 19 Φεβρουαρίου- 30 Μαίου 2010
Ώρες Λειτουργίας:Τρ-Τε-Πα-Σά-Κυ: 10.00-18.00
Πέμ: 10.00-21.00

Περισσότερα εδώ www.greekstatemuseum.com
πηγή αγγελιοφόρος

No comments: