Wednesday 1 April 2009

"Ζωντανή ζωγραφική",Κώστας Τσόκλης

Ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού διοργανώνει μεγάλη έκθεση του εικαστικού Κώστα Τσόκλη,με τίτλο "Ζωντανή ζωγραφική".

Για πρώτη φορά, παρουσιάζονται όλα μαζί τα έργα της "Ζωντανής ζωγραφικής" του Κώστα Τσόκλη, που δημιουργήθηκαν από το 1985 μέχρι σήμερα. Μια έκθεση ιστορική που δεν είχε οργανωθεί ως τώρα, γιατί δεν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος για να στεγαστεί.

Τελικά, ο χώρος βρέθηκε και είναι, όπως ο καλλιτέχνης τον ονειρεύτηκε: "ατελείωτος,δυνατός,γεμάτος μνήμες".Το σύνολο των κτιριακών του εγκαταστάσεων καταλαμβάνουν ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο(κατά το παρελθόν στέγαζαν το εργοστάσιο της Sanitas).

Οι εγκαταστάσεις αυτές, κτισμένες στις αρχές του 20ου αιώνα, αποτελούν εξαίρετο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Σήμερα, ένα μέρος του χώρου, περίπου 3.000 τ.μ., διαμορφωμένο κατάλληλα από τον καλλιτέχνη, θα στεγάσει τους 100 περίπου πίνακες μεγάλων και άλλοτε τεραστίων διαστάσεων.

Μεγάλο μέρος των έργων της έκθεσης ανήκει στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Οι πίνακες είναι συγκεντρωμένοι σε 11 ενότητες κάθε μια από τις οποίες παρουσιάζεται σε ιδιαίτερο χώρο.

"Living Painting-Zωντανή ζωγραφική":Έτσι ονομάστηκε, το 1986, από τη διεθνή κριτική αυτός ο τρόπος εικαστικής έκφρασης, τότε που ο Τσόκλης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας, παρουσίασε το "Καμακωμένο ψάρι" και τα "Ζωντανά πορτρέτα". Επάνω στους ζωγραφισμένους πίνακες, προβάλλονταν βιντεογραφημένες οι πραγματικές φιγούρες των μοντέλων του, που με τις ανεπαίσθητες σχεδόν κινήσεις τους, έδιναν στο έργο την αίσθηση μιας πραγματικής ζωής.

Πρόταση πρωτότυπη και πρωτοποριακή για την εποχή. Από τότε, χιλιάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, χρησιμοποίησαν ανάλογα, αλλά ποτέ τα ίδια μέσα για να εκφραστούν.

«Η ζωντανή ζωγραφική του Κώστα Τσόκλη 1985-2009"
Σχολείον(Πειραιώς 52,Πειραιάς τηλ. 210 8894.800)
Διάρκεια έκθεσης: έως 31 Μαΐου 2009
Ωράριο λειτουργίας:Καθημερινά: 17.00 μ 22.00, Σάββατο: 10.00 μ 22.00,
Κυριακή: 10.00 μ 20.00

πηγή e.go.gr

No comments: