Tuesday 31 March 2009

Έκθεση Φωτογραφίας - Ζευγάρια

Επίσιμη Περιγραφή :

Δύο είναι καλύτερα από έναν


Η φωτογραφία έχει συχνά ερωτοτροπήσει με την απεικόνιση του ζευγαριού. Το ζευγάρι, ως υποσύστημα της οικογένειας έχει τη δική του ζωή και δυναμική, με κύριο ίσως στοιχείο αυτό της στενής σχέσης, της ιδιαίτερης οικειότητας. Τα ζευγάρια, είτε εφήμερα, είτε σε βάθος χρόνου, έχουν στην ουσία να αναμετρηθούν με το άγχος του «μαζί», την λαχτάρα αλλά και το φόβο της σαρκικής και συναισθηματικής επαφής, την πρόκληση της επαναδιαπραγμάτευσης ορίων και συνόρων. Το ζευγάρι αποτελεί ίσως ένα χώρο που δύο (τουλάχιστον) άνθρωποι καλούνται να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν, χαράζοντας περιοχές κοινών επιθυμιών και σύνορα ξεχωριστής ατομικότητας.

Η σύγχρονη φωτογραφία έχει προ πολλού ξεπεράσει, σε επίπεδο αναπαράστασης τουλάχιστον, το στερεότυπο της ευτυχισμένης, απροβλημάτιστης οικογένειας, του ανέμελου στιγμιότυπου του οικογενειακού άλμπουμ. Έχει τολμήσει να διεισδύσει στο πεδίο των οικογενειακών συγκρούσεων, στα «άδυτα» του προσωπικού χώρου, καθιστώντας το ιδιωτικό δημόσιο. Το ζευγάρι χάνει την ιδιωτικότητά του και παρουσιάζεται στο βλέμμα του θεατή αποκαλύπτοντας πτυχές της ζωής του, μέσα από μια φωτογραφική καταγραφή αυτής ακριβώς της αμφιθυμικής στάσης των συντρόφων απέναντι στην πρόκληση της οικειότητας. Στη φωτογραφική διαδρομή του ο φακός έχει ακολουθήσει τις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις, προβάλλοντας μη συμβατικές μορφές σχέσεων ή ανατρέποντας συμβατικές κοινωνικές αναπαραστάσεις για τη ζωή του ζευγαριού.

Σε αυτή την έκθεση, 16 φωτογράφοι της ομάδας Stereosis fwd επιχειρούν να δώσουν το δικό τους στίγμα και τη δική τους ματιά πάνω στη ζωή των ζευγαριών ακολουθώντας ίσως διαφορετικές προσεγγίσεις, εστιάζοντας σε διαφορετικές εκφάνσεις της δυναμικής του ζευγαριού, με κοινό πάντως γνώμονα την πίστη στη δύναμη του φωτογραφικού μέσου να μεταμορφώνει αυτό που αγγίζει.


Ε Γ Κ Α Ι Ν Ι Α : Σάββατο 04/04 στις 22:00
Εδέσσης 6 , Θεσσαλονίκη


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

No comments: