Friday 24 April 2009

Εκκλησία στο Foligno - Fuksas architects

Εγκαινιάστηκε σήμερα το πρωί η εκκλησία που σχεδίασαν ο Massimiliano και η Doriana Fuksas στο Foligno της Ιταλίας.

Η ανάθεση είχε γίνει το 2001,μετά από διαγωνισμό που διοργάνωσε η εθνική επισκοπική επιτροπή της Ιταλίας για την κατασκευή νέων εκκλησιών.

Η επιτροπή δικαιολόγησε την επιλογή της ως εξής:"..ένα δείγμα αποφασιστικό και καινοτόμο που συναντά την τελευταία τεχνολογική εξέλιξη και μετατρέπεται σε σύμβολο της αναγέννησης της πόλης μετά το σεισμό".




Το εκκλησιαστικό συγκρότημα είναι ένας μονόλιθος απόλυτης γεωμετρίας.Ένα κουτί μέσα σε κουτί.Διαιρείται σε δυο κυρίαρχα αρχιτεκτονικά στοιχεία με διαφορετικές λειτουργίες.Το πρώτο στοιχείο,το κτίριο της εκκλησίας,αποτελείται από δυο παραλληλεπίπεδα,το ένα μέσα στο άλλο.
Το δεύτερο στοιχείο,παραλληλεπίπεδο και αυτό αλλά χαμηλό,στεγάζει την Σανκρηστία,και διοικητικά εκκλησιαστικά τμήματα.Τα δύο κτίρια ενώνονται με ένα τρίτο σώμα,μικρότερων διαστάσεων.

Μεγάλοι επιβλητικοί όγκοι απο τσιμέντο και λευκό μάρμαρο, με λίγα και αποφασιστικά ανοίγματα που επιτρέπουν στο φώς να εισβάλλει στο χώρο και να του δώσει ταυτότητα.Πρωτότυπα φωτιστικά στη θέση του κλασικού πολυελαίου αιωρούνται σαν εκκρεμή.Χώροι άδειοι με μοναστηριακή λιτότητα,φαινομενικά αφιλόξενοι και ψυχροί.

Ακόμα ένα δείγμα σύγχρονης- και ίσως αμφιλεγόμενης-αρχιτεκτονικής σε χώρους λατρείας με την υπογραφή δίασημου αρχιτέκτονα.

πηγή www.professionearchitetto.it

No comments: