Sunday 6 September 2009

"O Miró της Μαγιόρκα"-Θεσ/κη

Ανοίγει σήμερα στο κοινό η έκθεση «Ο Mirό της Μαγιόρκα» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του καλλιτέχνη στη χώρα μας με
περισσότερα από 400 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, σχέδια, σημειώματα, σκίτσα και φωτογραφίες που αφορούν κυρίως την περίοδο κατά την οποία ο Miró δημιουργεί στη Μαγιόρκα, στο εργαστήρι που έκτισε γι' αυτόν ο φίλος του Josep Lluis Sert.

Μακέτα του εργαστηρίου Sert από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ εκτίθεται μαζί με έγγραφα, σημειώσεις, έπιπλα, αντικείμενα κ.ά., μεταφέροντας μας την ατμόσφαιρα και την εσωτερική πλευρά της δημιουργικής σκέψης του καλλιτέχνη.Το εργαστήριο αυτό αποτελεί τομή στο έργο του Mirό, γιατί εκεί επανεξετάζει την ως τότε πορεία του και κάνει μια νέα αρχή.

Όπως συνέβη στην περίπτωση της έκθεσης Suite 347 του Picasso, έτσι και στην περίπτωση του Μirό παρουσιάζεται πλούσιο αρχειακό υλικό σε πληροφορίες, συνεντεύξεις, φωτογραφίες, άρθρα και δημοσιεύσεις στον γαλλικό κυρίως και στον ελληνικό τύπο της εποχής, όπου παρουσιάζονται ο αντίχτυπος εκθέσεων, ο σχολιασμός και οι απόψεις σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος, αλλά και οι απόψεις του ίδιου του καλλιτέχνη για έργα του, για την τέχνη, για τον κόσμο κτλ.

Η έκθεση Μirό στο Τελλόγλειο συνέπεσε με την Κίνηση των Πέντε Μουσείων (5Μ), μια κοινή προσπάθεια πέντε μουσείων της Θεσσαλονίκης, του Αρχαιολογικού, του Βυζαντινού, του Κρατικού Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Σύγχρονης Τέχνης, και του Τελλογλείου Ιδρύματος να συνεργαστούν στενότερα για την προώθηση του πολιτισμού στη Θεσσαλονίκης.

Έτσι, στο χώρο του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι, στην έκθεση «Eργαστήρια του Joan Μirό», θα συνυπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χαρακτικών της ώριμης περιόδου του Μirό με ένα σημαντικό δείγμα της σύγχρονης παραγωγής των εργαστηρίων της Μαγιόρκα από 40 νέους αξιόλογους καλλιτέχνες, βραβευμένους από τους Sotheby’s.
Επίσης μια σειρά φωτογραφιών από τον σπουδαίο φωτογράφο που απαθανάτισε τον Μirό σε ώρες εργασίας, τον Francesc Català-Roca εκτίθεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μαζί με τη συμβολική φιλοξενία δίπλα τους ενός ζωγραφικού έργου του Μirό.
Σε αντίστοιχη χειρονομία συνεργασίας στο Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο εκτίθενται επίσης από ένα ζωγραφικό έργο του Μirό.

"O Miró της Μαγιόρκα"
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης www.tf.auth.gr
Διάρκεια έκθεσης:5/9/2009 - 5/2/2010
Ώρες λειτουργίας :
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9.00-14.00
Δευτέρα, Τετάρτη: 9.00-14.00 και 17.00-21.00
Σάββατο, Κυριακή: 10.00-18.00

Μετά τη Θεσσαλονίκη η έκθεση θα μεταφερθεί στην Αθήνα.

No comments: