Thursday 10 September 2009

E-move

Η κοινότητα του Bolzano στη γειτονική Ιταλία ασχολείται καιρό τώρα με θέματα που άπτονται οικολογικής ευαισθησίας και συνείδησης.

Πρόσφατα πραγματοποίησε ακόμα μια κίνηση αντίστοιχου ενδιαφέροντος.Αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ηλιακών σταθμών ενέργειας για δημόσια χρήση,σε κεντρικά σημεία του αστικού περιβάλλοντος.

Τα E-move charging station διαθέτουν φωτοβολταικά πάνελς και προσφέρουν δυνατότητα τροφοδοσίας σε συσκευές(laptop,κινητά,i-pod..) και σε ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς.




Ο σχεδιασμός τους έγινε με στόχο να αποτελούν μέρος του αστικού χώρου αλλά η παρουσία τους να είναι όσο το δυνατόν διακριτική.

Το σχέδιο αντλεί έμπνευση από τις κλασικές αντλίες των σταθμών εφοδιασμού καυσίμων και η κλήση που έχει το στέγαστρο επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή συλλογή ενέργειας από τα πάνελς.Οι παροχές βρίσκονται στην εσωτερική πλευρά του σταθμού.Στην εξωτερική πλευρά υπάρχει παγκάκι για τους περαστικούς απο ειδικό υδροαπωθητικό υλικό.
Όλα τα υλικά έχουν επιλεγεί με κριτήριο το σεβασμό στο περιβάλλον και την προστασία του σταθμού από ενδεχόμενες βανδαλιστικές επιθέσεις.



πηγή domus

1 comment:

Anonymous said...

Πολύ καλή αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. Αυτό που με προβλήματίζει είναι τα φωτοβολταικα πάρκα τα οποία καλώς ή κακώς θέλουν αρκετή έκταση, άρα "καταστροφή" της φύσης.