Monday 14 September 2009

"..on the top.."

Συνέχεια στη νέα μόδα των λεγόμενων pop-up stores,χώρων δηλαδή με προκαθορισμένη και περιορισμένη διάρκεια λειτουργίας,δίνει ένα νέο εστιατόριο στο Παρίσι με ομολογουμένως πολύ όμορφη θέα.

Το εφήμερο λειτουργεί θελκτικά σε κάποιους και σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό βασίζεται η δημιουργία αυτών των χώρων.

Το συγκεκριμένο εστιατόριο,όπως έγινε γνωστό θα παραμείνει στη θέση του για ένα χρόνο.Βρίσκεται στην ταράτσα του μουσείου Palais de Tokyo στο Παρίσι,και αν μη τι άλλο το πανόραμα που προσφέρει είναι μαγευτικό.Στο πιάτο εκτός από το μενού του "προσφέρει" τον Πύργο του Άιφελ,τον Σηκουάνα,τα Ηλύσια Πεδία...
Μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα στο σύνολο,σε ένα και μοναδικό τραπέζι(τύπου κοινόβιο).

Η κατασκευή του παραπέμπει σε container σε μια διάφανη,μοντέρνα και μινιμαλιστική εκδοχή.Γυαλί και μέταλλο είναι τα βασικά υλικά,ενώ στο εσωτερικό το απόλυτο λευκό και η αφαιρετική προσέγγιση συμπληρώνουν το σκηνικό.Έμφαση και ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στο φωτισμό του εστιατορίου..Στην πόλη του φωτός επιβάλλεται έτσι κι αλλιώς!


Το εστιατορίο Nominya σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Pascal Grasso (www.pascalgrasso.com) μαζί με τον καλλιτέχνη αδερφό του Laurent Grasso.

Η θέση του μπορεί να προσφέρει απεριόριστη θέα σε αξιοθέατα της πόλης του Παρισιού,αλλά για κάποιους δε συνάδει με την αρχιτεκτονική και το ύφος του υφιστάμενου κτιρίου.
"Μοιάζει σαν ξένο σώμα που προσγειώθηκε ή ξεχάστηκε στην οροφή του μουσείου.Εν ονόματι της εφήμερης ταυτότητας του όμως και στο πλαίσιο μιας διευρημένης τέχνης,ίσως αυτό να παραβλέπεται.."




Το Palais de Tokyo στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει ακόμα μια παρόμοιου τύπου εφήμερη κατασκευή.

Ο λόγος για το Everland Hotel,ένα project 2 καλλιτεχνών από τη Σουηδία.
Σχεδιάστηκε για να λάβει μέρος στην Expo του 2002 της χώρας τους και στη συνέχεια εξελίχτηκε σε περιοδεύον ενοικιαζόμενο δωμάτιο...www.everland.ch


"...και στην κορφή κανέλλα" που λένε!..



πηγή
everythingsuchas.blogspot.com

No comments: