Wednesday 9 September 2009

Olympus E-P1

Μηχανές σαν την νεοαφιχθείσα Olympus E-P1,μια ρετρό αναβίωση του κλασικού μοντέλου Pen της Olympus,μας γυρνούν σε άλλες εποχές.

Το 1959 ο σχεδιαστής της Olympus Yoshihisa Maitani,προκάλεσε μια μικρή επανάσταση με τη σειρά Pen.Οι μικρές διαστάσεις,η στιβαρή κατασκευή και η αξιοπιστία έκαναν πολύ δημοφιλή την Pen που κυκλοφόρησε σε πολλές παραλλαγές Pen S,Pen D,Pen EE με διαφορετικούς ευρυγώνιους ή στάνταρ φακούς Zuiko..Η συνολική παραγωγή όλων των Pen υπερέβη τα 17 εκατομμύρια τεμάχια.

Είναι αλήθεια πως η προσπάθεια αναβίωσης ενός κλασικού μοντέλου δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση για τους σχεδιαστές.Αφενός πρέπει να υπάρξει η σύνδεση με το παρελθόν.Να διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν τον υποψήφιο αγοραστή να πεί "μου θυμίζει την παλιά Pen".Αφετέρου θα πρέπει να ενσωματώσει όλες τις σύγχρονες και απαραίτητες τεχνολογίες με τρόπο που δεν θα αλλοιώσουν τη γενική εικόνα και δεν θα δημιουργήσουν μια μηχανή δύσχρηστη και επιτηδευμένα πολύπλοκη.

Οι σχεδιαστές της Olympus φαίνεται πως κατάφεραν να αναβιώσουν το κλασικό σχέδιο του Maitani.Μακρόστενη σχεδίαση και καθαρές γραμμές,φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.Η μηχανή συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο τις μεταλλικές επιφάνειες με τα πλαστικά τμήματα και τις ρετρό αναφορές,με μεστή αίσθηση στο χέρι και λογικό βάρος(335 γραμμάρια χωρίς μπαταρία).

Τεχνικά χαρακτηριστικά:
- Σύστημα Micro Four Thirds (4/3)
- Σχεδιασμός με μεταλλικό φινίρισμα
- Νέος αισθητήρας Live MOS με ανάλυση 12,3 Megapixels
- Κάρτα μνήμης SD (συμβατότητα με SDHC)
- Μεγάλη οθόνη HyperCrystal LCD 7.6cm/3.0”
- Αισθητήρας εικόνας TruePic V
- Ενσωματωμένο σύστημα IS με μέγιστη αποτελεσματικότητα 4 EV βήματα
- Προσαρμογέας για όλους τους φακούς ZUIKO DIGITAL & OM
- Νέο ανεπτυγμένο GUI για εύκολη λειτουργία μέσω του Live Control
- Αυτόματη αναγνώριση των κοινών σκηνών πιθανόν με το i-Auto
- 20 λειτουργίες λήψης (5 λειτουργίες έκθεσης, λειτουργία i-Auto, λειτουργία 14 σκηνών
- Διασύνδεση TV HDMI
- Έγγραφή ήχου Linear PCM
- Διασύνδεση Hi-Speed USB 2.0
- Τρία καρέ ανά δευτερόλεπτο με διαδοχική λήψη ( μέγ. 14 σε λειτουργία RAW)
- ISO 100-6400 για μεγάλο εύρος ευαισθησίας
- Ευέλικτες λειτουργίες bracketing functions για ισορροπία λευκού και έκθεσης
- Ταυτόχρονη εγγραφή RAW και JPEG

Περισσότερα για την Pen εδώ www.olympus.com.gr

Σε κάθε περίπτωση και επειδή ακριβώς η Olympus E-P1 δεν απευθύνεται στη λογική,αλλά στοχεύει στο συναίσθημα,η γοητεία της είναι αδιαμφισβήτητη και η επικράτησή της στην αγορά μάλλον δεδομένη.

Το περιοδικό creative review χαρίζει μια Olympus E-P1 μέσα από διαγωνισμό ,σε έναν τυχερό που θα απαντήσει στην ερώτηση για το όνομα του σχεδιαστή της μυθικής Pen.
Aν ενδιαφέρεστε κάντε κλίκ εδώ applynow.centaur.co.uk

πηγή φωτογράφος 09/09

No comments: