Sunday 27 June 2010

Shanghai Expo 2010-Ηνωμένο Βασίλειο

Το περίπτερο του Ηνωμένου Βασιλείου στη φετινή Expo της Σαγκάης,είναι αναμφίβολα το πιο πρωτοποριακό και εντυπωσιακό.

Μοιάζει βγαλμένο από σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας,και δεν είναι λίγοι αυτοί που δυσκολεύονται να πιστέψουν οτι μια τέτοια κατασκευή είναι πραγματική.
Εντυπωσιάζει με την βελονωτή,κρυστάλλινη όψη του και γεννά απορίες για το υλικό και τον τρόπο κατασκευής του.Αν το παρατηρήσει κανείς από μακριά μοιάζει με ένα τεράστιο παγάκι που στο κέντρο του έχει τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πίσω από τη σύλληψη και το σχεδιασμό του περιπτέρου βρίσκεται η δημιουργική ομάδα του Heatherwick Studio,υπό την καθοδήγηση του Thomas Heatherwick.

Θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι "Better City,Better Life".
Aπό αυτό ορμώμενη η σχεδιαστική ομάδα σε συνδυασμό με το γεγονός οτι το Λονδίνο είναι η πιο πράσινη πόλη στον κόσμο στο μέγεθός της,αποφάσισε να σχεδιάσει ένα "ναό βλαστών" ("Seed Cathedral").
Οι Βρετανοί χρόνια τώρα προσπαθούν να φέρουν τη φύση στις πόλεις τους και άξια θεωρούνται πρωτοπόροι στον τομέα αυτό.Πρόσφατα δημιούργησαν το πρώτο δημόσιο πάρκο στον κόσμο το Royal Botanical Garden και το πρώτο Ίδρυμα Βοτανικής,στο οποίο υπάγεται και η Kew Millenium Seed Bank.Η μεγαλύτερη τράπεζα βλαστών που συγκεντρώνει υλικό από σπάνια είδη φυτών απο όλες τις γωνιές της γης.

Οι σχεδιαστες θέλησαν να εστιάσουν στο ρόλο που έχουν και θα μπορούσαν να έχουν τα φυτά στη σύγχρονη,αστική ζωή.Σχεδίασαν έτσι ένα περίπτερο του οποίου η αρχιτεκτονική αποτελεί άμεση έκφανση του εκθεσιακού περιεχομένου του.Βασίζεται στη διαδικασία ανάπτυξης των φυτών και η ίδια αναπτύσσεται σε συνάρτηση με αυτή.

Το περίπτερο είναι κατασκευασμένο από μεταλλικό και ξύλινο σκελετό ,από τον οποίο αρθρώνονται περιμετρικά,ακτινωτά 60.000 διάφανες,κρυστάλλινες βέργες προς όλες τις κατευθύνσεις.Μέσα σε κάθεμια από αυτές τις βέργες,που έχει μήκος 7.5 μέτρα,έχει κλειστεί ένας ή και περισσότεροι διαφορετικοί σπόροι φυτών, σε συνθήκες που τους επιτρέπουν να αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα.
Κατα τη διάρκεια της ημέρας επιτρέπουν στο φυσικό φως να εισβάλλει στο χώρο και να τον φωτίσει,ενώ το βράδυ χάρη σε ειδικούς φωτοσυλλέκτες που βρίσκονται τοποθετημένοι στο εσωτερικό τους, η όλη κατασκευή φωτίζεται.Όταν φυσάει,οι οπτικές αυτές ίνες,ανεμίζουν ελαφρά δημιουργώντας ένα δυναμικό αποτέλεσμα,που μαγνητίζει.Τέλος οι βέργες αυτές έχουν την ιδιότητα χάρη στο υλικό τους,να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού και να μεταβάλλονται ανάλογα με αυτές.

H κατασκευή έχει ύψος 20 μέτρα και αποτελείται απο 6 ορόφους.
Η περιήγηση στο περίπτερο διαιρείται σε 5 επιμέρους διαδρομές-πορείες που συνθέτουν την βασική σχεδιαστική φιλοσοφία.Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον περιβάλλοντα χώρο ο οποίος,αναπτύσσεται σε 4.000 περίπου τετραγωνικά,επιτρέπωντας τόσο στο ίδιο το περίπτερο να "αναπνεύσει' 'οσο και στους επισκέπτες του να απολαύσουν το χώρο.



Περισσότερα εδώ
www.heatherwick.com

No comments: