Friday 12 June 2009

Greg Lynn: Plastic FORM

Την Τρίτη 16 Ιουνίου του 2009 και ώρα 19.00, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ διοργανώνει τη διάλεξη του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Greg Lynn με τίτλο Plastic FORM, στην αίθουσα “Ολύμπιον” στον κινηματογράφο Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους.

Το 2001, το περιοδικό Time Magazine ονόμασε τον Greg Lynn έναν από τους 100 πιο πρωτοποριακούς ανθρώπους στον κόσμο για τον 20ο αιώνα. Το 2005, το περιοδικό Forbes Magazine τον ονόμασε έναν από τους δέκα εν ζωή αρχιτέκτονες με τη μεγαλύτερη επιρροή. Το 2008, κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στην 11η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Ο Greg Lynn βρίσκεται στην αιχμή του design με χρήση υπολογιστή στην αρχιτεκτονική και την κουλτούρα σχεδιασμού γενικότερα. Τα σχέδια, τα έργα, οι δημοσιεύσεις, η διδασκαλία και η συγγραφή που εκπορεύονται από το γραφείο του, είχαν μεγάλη επιρροή και αποδοχή ως προς τη χρήση της εξελιγμένης τεχνολογίας στον σχεδιασμό και την κατασκευή. Επιπροσθέτως των επαγγελματικών βραβείων που ο Lynn έλαβε από την ΑΙΑ και την Πρωτοποριακή Αρχιτεκτονική (Progressive Architecture), η Κορεάτικη Πρεσβυτεριανή Εκκλησία της Νέας Υόρκης κατατάχθηκε επισήμως από την Υπηρεσία Μνημείων της Νέας Υόρκης ανάμεσα στα τριάντα πιο σημαντικά κτίρια που κτίστηκαν στην πόλη τα τελευταία 30 χρόνια. Το ίδιο έργο ονομάστηκε επίσης από το Εθνικό Μουσείο Κτιρίων (National Building Museum) της Ουάσιγκτον ως ένα από τα τέσσερα δημοτικά κτίρια που «διαμόρφωσαν τη δημόσια σφαίρα σκέψης» στην Αμερική μαζί με το κέντρο Getty, το Milwaukee Art Museum και το Μέγαρο Μουσικής Walt Disney. Ο Greg Lynn έλαβε το Αρχιτεκτονικό Βραβείο της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων το 2003.

Τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Greg Lynn έχουν εκτεθεί σε μουσεία αρχιτεκτονικής αλλά και μουσεία τέχνης συμπεριλαμβανομένης της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας του 2000, στην οποία εκπροσώπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Αμερικανικό Περίπτερο. Επίσης, το 2008 βραβεύθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στην 11η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Μπιενάλε της Βενετίας για την εγκατάσταση «Ανακυκλωμένα Έπιπλα από Παιχνίδια», για μια κατασκευή με τούβλα στην οποία χρησιμοποιήθηκαν κούφια πλαστικά τούβλα κομμένα από ρομπότ και συναρμολογημένα με κονίαμα. Το έργο του Greg Lynn βρίσκεται στις μόνιμες συλλογές των πιο σημαντικών Μουσείων Αρχιτεκτονικής και Design στον κόσμο, όπως το CCA, SFMoMA, ICA Chigago και MoMA. Επίσης, το έργο του έχει εκτεθεί στα μουσεία Pompidou, Beyeler, Cooper Hewitt, MAK, MoCA, NAI, Carnegie, ICA, Secession ανάμεσα σε άλλα καθώς και σε ποικίλες διεθνείς εκθέσεις τέχνης και design όπως Art Basel, Miami Art Basel, ICFF, NeoCon and DDL. Επιπροσθέτως του αρχιτεκτονικού έργου του, έχει πολλά αντικείμενα βιομηχανικού σχεδιασμού στην παραγωγή. Τόσο τα φλυτζάνια καφέ μόκα “Supple” (εύκαμπτα) της Αlessi όσο και η καρέκλα “Ravioli” για την εταιρεία Vitra συμπεριλαμβάνονται επίσημα στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης ΜoΜΑ.

Ο Greg Lynn έχει διδάξει σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Λόγω του πρώιμου συνδυασμού πτυχίων στην Φιλοσοφία και την Αρχιτεκτονική εμπλέχτηκε στο συνδυασμό της πραγματικότητας του σχεδιασμού και της κατασκευής με την στοχαστική, θεωρητική και πειραματική δυνατότητα της συγγραφής και της διδασκαλίας. Το 2002, άφησε τη θέση του ως Καθηγητής της Χωρικής Σύλληψης και Εξερεύνησης στην ETHZ (Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης) και έγινε Καθηγητής (Οrdentlicher University Professor) στο Πανεπιστήμιο των Εφαμοσμένων Τεχνών στη Βιέννη. Επίσης είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale.

Αυτός και το έργο του παρουσιάζονται συχνά σε περιοδικά όπως το Forbes, το Time, Newsweek, New Yorker, New York, New Republic, Discover, Playboy, Popular Science, Art in America, Dazed and Confused, Architectural Digest, Dwell, Monument, Index, Contemporary, I.D., Architectural Record, Blueprint and Architecture, καθώς και σε πολλές διεθνείς εφημερίδες ανάμεσα στις οποίες οι New York Times, Newsday, Los Angeles Times, Washington Post, Die Zeit, Independent, Daily Telegraph και η Herald Tribune. Ο Greg Lynn είναι ο συγγραφέας εφτά βιβλίων και μονογραφιών ανάμεσα στα οποία η νέα έκδοση Rizzoli monograph Greg Lynn FORM με επιμέλεια του Mark Rappolt, το Animate Form που θεωρείται το πρωτογενές του βιβλίο στη χρήση της Ψηφιακής Τεχνολογίας στην Αρχιτεκτονική και το Folding in Architecture που επιμελήθηκε το 1993. Έχει κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις στα Charlie Rose Show, NBC Nightly News, CBS Sunday morning, Science Channel και CNN.

No comments: