Tuesday 9 June 2009

2η Μπιενάλε Αθήνας 2009

Η 2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 Heaven σχεδιάζεται ως μια μεγάλης κλίμακας σπονδυλωτή εκδήλωση σύγχρονης τέχνης, με πληθώρα εκθέσεων, performances, μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, προβολών, κ.τ.λ., που θα συγκεντρώσουν περισσότερους από 100 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές XYZ (Ξένια Καλπακτσόγλου, Poka-Yio, Αυγουστίνος Ζενάκος), οι οποίοι ήταν επιμελητές της 1ης Μπιενάλε της Αθήνας 2007 Destroy Athens, προσκαλούν μια πλειάδα επιμελητών να εργαστούν πάνω στο θέμα του Παραδείσου. Ο Παράδεισος, ως ευρεία θεματική κατηγορία, αγγίζει έννοιες όπως η χαμένη αθωότητα, η φύση και η οικολογία, οι ουτοπίες και οι ιδανικές κοινότητες. Από την πρόσκληση αυτή ξεκινά ένας δημιουργικός διάλογος, ο οποίος αναστοχάζεται τόσο το θέμα αυτό καθαυτό όσο και την ίδια τη μεθοδολογία των μεγάλων περιοδικών εκθέσεων. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των επιμελητών θα διατηρούν την αυτονομία τους, ωστόσο θα επικοινωνούν δημιουργικά και θα διεκδικούν μια αφηγηματική συνεκτικότητα, την οποία θα αντανακλά ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της Μπιενάλε. Τον σχεδιασμό της Μπιενάλε έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης Ανδρέας Αγγελιδάκης.

Τις ποικίλες εικαστικές και παραστατικές εκδηλώσεις στους εξωτερικούς χώρους επιμελούνται ο σκηνοθέτης και χορογράφος Δημήτρης Παπαϊωάννου και ο εικαστικός καλλιτέχνης Ζάφος Ξαγοράρης. Εκθέσεις, εγκαταστάσεις, δημόσιες δράσεις και προγράμματα προβολών επιμελούνται οι Νάντια Αργυροπούλου, Diana Baldon, Χριστόφορος Μαρίνος, Chus Martínez, Cay Sophie Rabinowitz.

2η Μπιενάλε της Αθήνας 2009 HEAVEN
15 Ιουνίου – 4 Οκτωβρίου 2009
Προεγκαίνια: 13 & 14 Ιουνίου 2009

Περισσότερα εδώ http://www.athensbiennial.org/AB/intro.htm

No comments: