Tuesday 21 October 2008

Ελληνικές υποψηφιότητες στο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης

Τρία αρχιτεκτονικά γραφεία θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής που πραγματοποιείται στη Βαρκελώνη από αύριο 22 Οκτωβρίου έως και τις 24 του μήνα.
Επιλέχθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές και διεκδικούν μια διάκριση συναγωνιζόμενα 224 συμμετοχές από 43 χώρες.
Ο λόγος για το γραφείο Τομπάζη, την ομάδα της Ρένας Σακελλαρίδου και της Μόρφως Παπανικολάου, καθώς και το δίδυμο των Βασίλη Μπασκόζου και Δαρείας Τσαγκαράκη, που διεκδικούν ένα βραβείο σε τρεις από τις συνολικά 17 κατηγορίες του διαγωνισμού και συγκεκριμένα στους χώρους λατρείας, τις εγκαταστάσεις διακοπών και τις ιδιωτικές κατοικίες, αντίστοιχα.
Η επιλογή τους έγινε από πολυμελή επιτροπή διεθνώς καταξιωμένων αρχιτεκτόνων όπως η Ζάχα Χαντίντ,ο Μαξιμιλιάνο Φούκσας,ο σερ Πίτερ Κούκ και ο Ρότζερ Μάγιερ,υπό την προεδρία του σερ Νόρμαν Φόστερ.

Ο Αλέξανδρος Τομπάζης, ο πιο διεθνής από τους σύγχρονους Ελληνες αρχιτέκτονες, διαπιστεύεται μέσω της Πορτογαλίας. Υπογράφει με τους συνεργάτες του το ιερό προσκύνημα της Φατίμα, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.Η ανάθεση του εγχειρήματος στην ελληνική ομάδα έγινε ύστερα από διεθνή διαγωνισμό στον οποίο «κονταροχτυπήθηκαν» μεγάλα ονόματα.

Οι εκ Θεσσαλονίκης αρχιτεκτόνισσες Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου είναι γνώριμες και στο αθηναϊκό κοινό, καθώς μαζί με τον Μάριο Μπότα σχεδίασαν πριν από μερικά χρόνια το υποδειγματικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας, στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Αρωμα πρωτεύουσας έχει και η συμμετοχή τους στον διεθνή διαγωνισμό της Βαρκελώνης, αφού επιλέχθηκαν για τις παρεμβάσεις που υλοποίησαν στο συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ο Βασίλης Μπασκόζος, η Δαρεία Τσαγκαράκη και οι συνεργάτες τους διαγωνίζονται στην κατηγορία ιδιωτικές κατοικίες και θεωρούν ότι βρίσκονται σε «γνώριμα εδάφη». Με ανάλογα δημιουργήματά τους, άλλωστε, έχουν αποσπάσει το 2005 το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και έχουν επιλεγεί τρεις φορές για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους φιναλίστ για τα ευρωπαϊκά βραβεία Mies van der Rohe, που οργανώνονται ανά διετία. Η συμμετοχή τους στη διεθνή έκθεση της Βαρκελώνης γίνεται με το συγκρότημα τεσσάρων εξοχικών κατοικιών στο Πόρτο Ράφτη.

Καλή τους επιτυχία!

Περισσότερα εδώ www.enet.gr και www.greekarchitects.gr