Friday 10 October 2008

JOEL MEYEROWITZ: ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ. 1970-1980

Έκθεση Φωτογραφίας στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Θεματικός κύκλος: «ΜΕΓΑΛΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ»

Το να «διαβάσεις» μια εικόνα του Meyerowitz είναι το να δεις τα στοιχεία στις φωτογραφίες του να ενώνονται και να δημιουργούν πολλαπλές αφηγήσεις, ευχάριστες μικρές ιστορίες μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου κόσμου.
Photo District News magazine

Αν ο Harry Callahan και ο William Eggleston είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές της σύγχρονης αμερικανικής φωτογραφίας, ο Joel Meyerowitz αποτελεί αναμφίβολα μια εξίσου σημαντική μορφή στο χώρο της φωτογραφίας. H πρώτη ευρωπαϊκή αναδρομική έκθεση με έγχρωμες φωτογραφίες του παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Πρωτοπόρος στη χρήση του έγχρωμου φιλμ – σε μια εποχή που η ασπρόμαυρη φωτογραφία είχε την πρωτοκαθεδρία και απέδιδε κύρος στους φωτογράφους που την προτιμούσαν - ο Meyerowitz υποστήριξε με θέρμη την έγχρωμη φωτογραφία.
Η αλλαγή στην τεχνική του Meyerowitz από ασπρόμαυρο σε έγχρωμο φιλμ και η χρήση διαφορετικής φωτογραφικής κάμερας, αποτέλεσε την κορύφωση μιας περιόδου πειραματισμών και αναζήτησης του δημιουργού. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι από τη δεκαετία του 1970. Πολυσύχναστοι δρόμοι μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ, όπως της Νέας Υόρκης και άλλων της Ευρώπης, όπως του Παρισιού, άνθρωποι, στιγμιότυπα από το αστικό τοπίο, αλλά και εικόνες του φυσικού τοπίου, παρουσιάζονται μέσα στα έργα, vintage και σύγχρονες εκτυπώσεις της έκθεσης.

Βιογραφικό Joel Meyerowitz
Γεννημένος στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης το 1938, ο Joel Meyerowitz σπούδασε ζωγραφική και ανατομικό σχέδιο στο Πανεπιστήμιο του Ohio State, και εργάστηκε αρχικά ως γραφίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής σε μια μικρή διαφημιστική εταιρεία.
Ξεκίνησε να φωτογραφίζει το 1962 υπό την επίδραση του Robert Frank, κυρίως συμβάντα στους δρόμους της πόλης, με μια μικρή κάμερα των 35mm. To 1976 στράφηκε στην έγχρωμη φωτογραφία μεγάλου μεγέθους, εστιάζοντας σε τοπία και μέρη όπως το Cape Cod.
Το 1998 σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, με τίτλο POP, καταγράφοντας με ημερολογιακό τρόπο το οδοιπορικό δύο εβδομάδων που πραγματοποίησε μαζί με το γιο του, Sasha, και τον πατέρα του, Hy.
To 2001, λίγες μέρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ο Meyerowitz ξεκίνησε να δημιουργεί ένα αρχείο με φωτογραφίες από το Σημείο Μηδέν. Με αυτή τη σειρά εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στην 8η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, το 2002.
Έχει εκθέσει τη δουλειά του σε περισσότερες από 350 εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί ανά τον κόσμο. Ατομικές του εκθέσεις φιλοξενήθηκαν σε αρκετά μουσεία, μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης και στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο.
Ο Meyerowitz έχει επίσης λάβει δύο φορές την υποτροφία του Guggenheim, τα βραβεία του ΝΕΑ και του ΝΕΗ, καθώς και το Deutscher Fotobuchpreis.
Έχει εκδώσει 15 φωτογραφικά άλμπουμ, μεταξύ των οποίων τα Cape Light (1978), Aftermath: The World Trade Center Archive (2006), Bystander: The History of Street Photography (1994), και Tuscany: Inside the Light (2003). Το 2009 θα κυκλοφορήσει από τη Phaidon μια αναδρομική έκδοση που θα καλύπτει το σύνολο του έργου του.
Διάρκεια: 25/09-02/11/08

Επιμελητής: Χριστόφορος Μαρίνος

Παραγωγή: Jeu de Paume / Studio του Joel Meyerowitz στη Νέα Υόρκη

www.joelmeyerowitz.com

No comments: