Sunday 11 April 2010

Pritzker 2010

Νικητές του βραβείου Pritzker για το 2010, είναι οι ιάπωνες αρχιτέκτονες Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa,του γραφείου SANAA.

Είναι η τρίτη φορά που το βραβείο απονέμεται παράλληλα σε δυο αρχιτέκτονες και η τρίτη επίσης φορά που το βραβείο πηγαίνει σε αρχιτέκτονες από την Ιαπωνία.

Σκοπός του βραβείου Pritzker είναι να βραβεύει κάθε χρόνο εν ζωή αρχιτέκτονες που το έργο τους διακρίνεται για το ταλέντο,την αφοσίωση αλλά και την προσφορά στην ανθρωπότητα και στο περιβάλλον μέσα από την τέχνη της αρχιτεκτονικής.

Σχετικά με την φετινή επιλογή, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής δήλωσε :
"Για μια αρχιτεκτονική που είναι ταυτόχρονα δυναμική αλλά και ντελικάτη,ακριβής και ρευστή,ευφυής αλλά όχι υπερβολικά ή ξεκάθαρα έξυπνη.
Για την δημιουργία κτιρίων που επιτυχώς συνδιαλέγονται με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται αλλά και με τις λειτουργίες που εμπεριέχουν,δημιουργώντας μια αίσθηση πληρότητας και βιωματικής ευμάριας.Για ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα, που πηγάζει από μία διαδικασία συνεργασίας και αποτελεί πηγή έμπνευσης.Για το αξιόλογο έργο τους έως τώρα αλλά και για όσα η συνεργασία τους υπόσχεται να αποφέρει στο μέλλον οι Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa,είναι οι νικητές του βραβείου Pritzker για φέτος."

Αν και τα περισσότερα έργα τους βρίσκονται στην Ιαπωνία η Sejima και ο Nishizawa έχουν σχεδιάσει κτίρια και στην Γερμανία,την Αγγλία,τη Γαλλία,την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και οι δυο αρχιτέκτονες έχουν εκτενή λίστα ατομικών έργων.
H συνεργασία τους ξεκίνησε το 1995,όταν δημιούργησαν το αρχιτεκτονικό γραφείο SANAA.Μέχρι σήμερα έχουν λάβει αρκετές διεθνείς διακρίσεις.

H Kazuyo Sejima,που φέτος έχει οριστεί καλλιτεχνική διευθύντρια της Μπιενάλε της Βενετίας, μετά την ανακόινωση του αποτελέσματος δήλωσε :
"Eίμαι ενθουσιασμένη που λαμβάνω μια τέτοια τιμητική διάκριση.Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ίδρυμα Pritzker,τα μέλη της κριτικής επιτροπής,τους πελάτες που συνεργάστηκαν μαζί μας και τους συνεργάτες μας.Διερευνώ το πώς μπορώ να παράγω μια "ανοικτή" αρχιτεκτονική,η οποία κατα τη γνώμη μου είναι σημαντική για την αρχιτεκτονική της νέας γενιάς.Με αυτό το βραβείο θα συνεχίσω να προσπαθώ να κάνω υπέροχη αρχιτεκτονική".

Ο Ryue Nishizawa πρόσθεσε :"Λαμβάνω αυτό το βραβείο με ιδιαίτερη μετριοφροσύνη.Είναι για μένα τιμή αλλά και έκπληξη συνάμα.Το δέχομαι σαν ενθάρρυνση για τις προσπάθειές μας.Kάθε φορά που ολοκληρώνω ένα κτίριο χαίρομαι αλλά παράλληλα συλλογίζομαι τι ακριβώς έχει συμβεί.Kάθε project είναι για μένα κίνητρο για το επόμενο.Αυτό το βραβείο μου έδωσε τέτοια δυναμική,που δεν έχω νιώσει ως τώρα.Σας ευχαριστώ πολύ."

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαιου στο Ellis Island της Νέας Υόρκης.

Περισσότερα εδώ

πηγή pritzkerprize

No comments: