Saturday 22 November 2008

Σπίτι "κοχύλι"

Η κατοικία αυτή σχεδιάστηκε από τους Artechnic,με επικεφαλή τον Kotaro Ide,και βρίσκεται στην περιοχή Karuizawa,της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για εξοχική κατοικία σε ορεινή περιοχή,με πυκνή βλάστηση.Το μεγάλο υψόμετρο,οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα υψηλά επίπεδα υυγρασίας ελήφθησαν σοβαρά υπόψη στη μελέτη του σπιτιού.Οι αρχιτέκτονες επέλεξαν το τσιμέντο αλλά με ειδική μονωτική επεξεργασία ούτως ώστε το κτίριο να μην είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες και να μειωθούν οι φθορές σε βάθος χρόνου.

Αρχικός στόχος των αρχιτεκτόνων ήταν να σχεδιάσουν μια βίλλα γύρω από ένα έλατο που είχε κεντρική θέση στην έκταση.Σκέφτηκαν ένα σχέδιο σε σχήμα κοχυλιού,με επιφάνειες κυρτές και τρισδιάστατες.
Η τομή του σε σχήμα C θα κύκλωνε το έλατο, ενώ η κάτοψη θα είχε σχήμα J.Μετά από επανεξέταση των δεδομένων και ιδιαιτέρως του διατιθέμενου budget και των μεθόδων κατασκευής κατέληξαν σε μια κατασκευή σε σχήμα κοχυλιού με επιφάνειες κυρτές αλλά δισδιάστατες.Η δομή σε σχήμα J δημιουργείται από δυο κυλινδρικούς οβάλ όγκους,διαφορετικών διαστάσεων με καμπύλο περίγραμμα.


















Η κατοικία είναι σε δύο επίπεδα.Στο υψηλότερο τμήμα του οβάλ κτιρίου οι τοίχοι μετρούν 35εκ. πλάτος το οποίο μάλιστα αυξάνεται σταδιάκα και φτάνει τα 75εκ.-και στις δύο πλευρές- προκειμένου να ικανοποιηθούν κατασκευαστικές παράμετροι.Το πάτωμα βρίσκεται στα 45εκ. από το έδαφος,με το χαμηλότερο τμήμα του "κοχυλιού" να εκτείνεται προς τον εξωτερικό χώρο,στηρίζοντας μια ταράτσα στο ίδιο ύψος.
Κάθε σχεδιαστική λεπτομέρεια εξυπηρετεί τόσο την αισθητική όσο και τη λειτουργικότητα.

Μια κατοικία-γλυπτό με μια παράξενη αρμονία ανάμεσα στο φυσικό και το φουτουριστικό.


πηγή domus