Sunday 16 November 2008

Η Ρωσική πρωτοπορία στη Συλλογή Κωστάκη

Το μουσείο Maillol στο Παρίσι άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, προκειμένου να επισκεφθεί την έκθεση που φέρει τον τίτλο «Η Ρωσική πρωτοπορία στη Συλλογή Κωστάκη».

H συλλογή Κωστάκη απαρτίζεται από 1275 έργα τέχνης: πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, κατασκευές, κεραμικά σημαντικών καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας όπως οι Kazimir Malevich, Vasilii Kandinsky, Liubov Popova, Vladimir Tatlin, Aleksandr Rodchenko, Ivan Kliun, Solomon Nikritin, Olga Rozanova, Varvara Stepanova, Nadezhda Udaltsova, Mikhail Matiushin, Gustav Klutsis.
Η συλλογή είναι αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων και των τάσεων της ρωσικής πρωτοπορίας, μίας από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης που άνθισε στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.
Tα 200 περίπου έργα, που θα εκτίθενται ως τις 2 Μαρτίου του 2009, καλύπτουν την περίοδο της ρωσικής τέχνης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και την δεκαετία του 1930.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έκθεση της ρωσικής πρωτοπορίας, που πραγματοποιείται στο Παρίσι, ύστερα από 30 χρόνια.
Η τελευταία με τον τίτλο «Paris-Moscou» είχε πραγματοποιηθεί το 1979 στο Πολιτιστικό Κέντρο Πομπιντού.Τα έργα που εκτίθενται στο Μαγιόλ ανήκουν στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης, με την προσθήκη 8 έργων από την Γκαλερί Τρετιακόφ της Μόσχας.
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν οι επιμελητές Kobry και Τσαντσάνογλου από τα μουσεία Μαγιόλ και Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα.Αναφερόμενοι στα κριτήρια επιλογής των έργων, οι συνεπιμελητές εξήγησαν στους δημοσιογράφους ότι προτίμησαν να επιλέξουν έργα καλλιτεχνών, αγνώστων στο γαλλικό κοινό, οι οποίοι δεν μετανάστευσαν στη Δύση και ειδικότερα στο Παρίσι, όπως, για παράδειγμα, ο Σαγκάλ, και των οποίων η τέχνη δεν έχει υποστεί δυτικές επιρροές.
«Από το 1934, η ρωσική πρωτοπορία των αρχών του 20ου αιώνα, υπήρξε θύμα της λογοκρισίας στη Σοβιετική Ένωση», τόνισε ο κ. Kobry και πρόσθεσε: «Στη Γαλλία έγινε ελάχιστα γνωστή από κάποια δείγματα καλλιτεχνών, που είχαν μεταναστεύσει, ξεχάσθηκε όμως παντελώς στη συνέχεια».
Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν έργα καλλιτεχνών, που χάρη στη συλλογή Κωστάκη, έγιναν διάσημοι όπως: της Λιουμπόβ Ποπόβα, του Αλεξάντρ Ρότσενκο, του Ιβάν Κλιουν, του Κασιμίρ Μαλέβικ, του Βλαντιμίρ Τατλίν, του Μιχαέλ Ματιούτσιν, αλλά και της Όλγκα Ροζάνοβα με έργο της οποίας ξεκίνησε η συλλογή Κωστάκη.

Πηγές: pathfinder, ANT1 , Υπ. Πολιτισμού


No comments: