Saturday 25 October 2008

WAF 2008,Κτίριο της Χρονιάς

Κτίριο της χρονιάς από το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής της Βαρκελώνης ψηφίστηκε το Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi στο Μιλάνο από την ομάδα Grafton Architects.
Η απονομή έγινε χθές με τη λήξη του φεστιβάλ.

Η αρχιτεκτονική ομάδα με έδρα το Δουβλίνο της Ιρλανδίας και ιδρυτικά μέλη τις Shelley McNamara και Yvonne Farrell,δραστηριοποιείται 30 χρόνια στο χώρο.Αριθμούν πέντε συμμετοχές σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και σειρά βραβείων.
Οι περισσότερες δουλειές τους ως τώρα ήταν στην χώρα τους με φωτεινές εξαιρέσεις το βραβευμένο πλέον ιταλικό πανεπιστήμιο και δύο ακόμα κτίρια(Παρίσι και Όσλο) που συμμετείχαν επίσης σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Το Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi βραβεύτηκε αρχικά στην κατηγορία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και μετέπειτα διαγωνίστηκε με τους νικητές των υπόλοιπων 16 κατηγοριών για το βραβείο του καλύτερου κτιρίου της χρονίας.

Το ιρλανδικό γραφείο ανέλαβε το σχεδιασμό για το νέο τμήμα του πανεπιστημίου το 2002,μετά από διεθνή διαγωνισμό.Όπως δήλωναν τότε οι αρχιτέκτονες η αρχική τους ιδέα είχε να κάνει με το έδαφος και τον ουρανό.Σκέφτηκαν τη βάση της κατασκευής σαν ένα τμήμα γης,με βαθιά κοψίματα που χάριζαν φώς στο εσωτερικό και υπόγειο μέρος.Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μια σχέση συνέχειας ανάμεσα στο έδαφος της πόλης και σ'αυτό του πανεπιστημίου..
Αυτό ήταν ίσως το δυνατότερο σημείο του σχεδίου τους.Όταν κέρδισαν την ανάθεση ο πρόεδρος της επιτροπής είχε δηλώσει:"παρουσιάζει εξ΄αρχής μια σημαντική και σωστή σχέση ανάμεσα στο άμεσο εξωτερικό, αστικό τοπίο και το εσωτερικό περιβάλλον του πανεπιστημίου."
Αυτή την πλευρά υπογράμμισε και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Φεστιβάλ της Βαρκελώνης,δηλώνοντας χθές στην τελετή βράβευσης για το συγκεκριμένο κτίριο :"Είναι ένα απόλυτο,τρισδιάστατο δείγμα design και επαινείται για τη σχέση του με την πόλη".

Περισσότερα εδώ www.graftonarchitects.ie
www.worldarchitecturenews.com

πηγή www.worldarchitecturefestival.com