Wednesday 1 October 2008

Γιάννης Γαϊτης:"Ολοι και μόνος"

Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση η οποία διατρέχει όλο το δημιουργικό έργο του Γιάννη Γαϊτη(1923-1984),διοργανώνουν από κοινού το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ίδρυμα Ιωάννου Φ.Κωστόπουλου.

Η έκθεση "'Ολοι και μόνος" δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο του δημιουργού(1969) :ένα κρεβάτι με "ανθρωπάκια" που κοιμούνται,εκτός από ένα που είναι όρθιο,σε στάση επαγρύπνησης.
Περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη,επιχειρώντας να φωτίσει με διαφορετικό τρόπο το βίο και τη ζωγραφική γλώσσα του δημιουργού.

Το 1967 στο έργο του"Μια ιστορία",κάνει την πρώτη του εμφάνιση το "ανθρωπάκι",με το οποίο καθιερώνεται τόσο διεθνώς όσο και επί ελληνικού εδάφους.
Ο Γαϊτης έγινε πασίγνωστος από τα περίφημα αυτά στυλιζαρισμένα "ανθρωπάκια" του,σύμβολα της αλλοτρίωσης και της μαζικοποίησης του σύγχρονου ανθρώπου,αλλά και κριτική στον καταναλωτισμό και στη σκοτεινή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα του '60.
Ο ίδιος έλεγε πως συμβόλιζε το κατεστημένο,την ανθρωπότητα..Ένα ποπ μοντέλο που δημιούργησε,το οποίο διατηρεί και σήμερα,άφθαρτο στο χρόνο,το συμβολικό του περιεχόμενο.
Από το '70 και μετά,τα ανθρωπάκια του Γαίτη γίνονται κατασκευές,αναπαράγονται σε γλυπτά ,έπιπλα,παιχνίδια,υφάσματα και ρούχα(με χαρακτηριστική περίπτωση τη συνεργασία του με το Γιάννη Τσεκλένη).
Δημιούργησε επίσης εντυπωσιακούς πολύχρωμους πίνακες,σχέδια,κατασκευές,μακέτες σκηνικών και κουστουμιών αλλά και έπιπλα.
Στο απόγειο της δόξας του στις αρχές της δεκαετίας του '80,έκανε εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.Το σύνολο των έργων του είναι περίπου 4.000,τα οποία βρίσκονται σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές.
Τα εμβληματικά ανθρωπάκια επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη 27 χρόνια μετά,προσφέρωντας μια νέα ανάγνωση-ερμηνεία στο έργο του πρωτοποριακού καλλιτέχνη.

Γιάννης Γαϊτης:"Όλοι και μόνος"
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,Θεσ/κη
(Εγνατίας 154,τηλ.2310-240002)
Διάρκεια έως τις 2 Νοεμβρίου 2008
Ώρες λειτουργίας:Τρ,Πέμ,Σάβ. 10.00-18.00
Τετ. 10.00-22.00,Παρ. 10.00-19.00
Κυρ. 11.00-15.00,Δευτ. κλειστά

www.mmca.org.gr

πηγή naftemporiki.gr

No comments: