Thursday 16 October 2008

Fieramilano συνέχεια..

Στο προηγούμενο post αναφερθήκαμε στο λεγόμενο "αρχιτεκτονικό πάρκο" που βρίσκεται στην Fieramilano και συνεχώς εμπλουτίζεται.

Το επόμενο κτίριο που θα προστεθεί είναι το νέο διοικητικό κέντρο του ομίλου Fiera Milano.
Το σχεδιασμό και τη μελέτη ανέλαβαν οι 5+1ΑΑ και ο Jean Baptiste Pietri και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2010.

Το κτίριο θα φαίνεται σαν ένα ενιαίο οικοδόμημα αλλά ουσιαστικά θα αποτελείται απο δύο επιμέρους συγκοινωνούντα κτίρια,13 ορόφων με ύψος περί τα 50 μέτρα.
Η πρόσοψη του κτιρίου έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί ειδικά ώστε από τη μία πλευρά της έκθεσης να δίνεται έμφαση στην οριζόντια διάσταση ενώ από την άλλη στην κάθετη.Αυτό όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες έγινε για να ενταχθεί το δυνατόν αρμονικότερα στον περιβάλλοντα χώρο.
Το χαρακτηριστικό που κάνει το κτίριο να ξεχωρίζει είναι δίχως άλλο,η πρόσοψή του.Από διάφανο φιμέ γυαλί,επικαλυμμένο με ένα μεταλλικό μανδύα στα χρώματα του χαλκού και του χρυσού.
Αποτελείται από μια σειρά ελασμάτων,που εκτός από το να διακοσμούν την εξωτερική όψη του κτιρίου λειτουργούν και σαν σκίαστρα.Η διαδοχή τους εναλλάσεται και από το νότιο προς το βόρειο τμήμα του κτιρίου αραιώνει,εναλλάσοντας έτσι διαφάνεια με αδιαφάνεια,καθρεπτισμούς με ημιδιαφάνειες και χαρίζοντας στο κτίριο διαφορετικούς κατοπτρισμούς και αντανακλάσεις κατα τη διάρκεια της ημέρας.(Η δυτική πλευρά είναι πλήρως καλυμμένη από χρυσά ελάσματα.)
Ένα κτίριο απο το οποίο απουσιάζουν η ομοιομορφία και η επανάληψη, αφού κάθε μέτρο της πρόσοψής του είναι διαφορετικό και καμία πλευρά του ίδια με τις υπόλοιπες,ωστόσο είναι απόλυτα αρμονικό.

Περισσότερες εικόνες εδώ www.archiportale.com

No comments: