Monday 19 October 2009

Λαμπρινή Μποβιάτσου-Παραμορφωμένες αντανακλάσεις

Μια καλλιτέχνιδα με σαφές στίγμα.
Τα έργα της σίγουρα μένουν αξέχαστα σε όσους τα δούν από κοντά.Τα βιώσουν θα ήταν η καταλληλότερη έκφραση..Κι αυτό γιατί δεν πρόκειται για απλούς πίνακες αλλά για διαδραστικές επιφάνειες..

Οι φιγούρες της είναι ανάγλυφες,επιζωγραφισμένες με λάδι και επικολλημένες σε μεταλλικές επιφάνειες.Οι χαρακτήρες των έργων της αλλοιώνονται,όπως και η φιγούρα του θεατή που καθώς κοιτάζει το έργο απο κοντά εισβάλλει σε αυτό και γίνεται μέρος του.

Η αντανάκλαση αποτελεί τη βάση της έκφρασής της.
Και η παραμόρφωση που απεικονίζεται στα έργα της ξεκινά από την αντανάκλαση.Τη φευγαλέα εικόνα που μοιάζει με μια φαινομενική,φωτογραφική λήψη που εμπερικλείει κίνηση και αιχμαλωτίζει διαδοχικά εσταντανέ.
Η αντανάκλαση σαν καθρέπτης ανθρώπινων ειδώλων και αντικειμένων αιχμαλωτίζει εσωτερικές έννοιες και στοιχεία ταυτότητας.
Χρησιμεύει όμως και σαν χαλί για τη συμμετοχή του θεατή στο έργο.Ο θεατής καθρεπτίζεται στη μεταλλική επιφάνεια του έργου και ενσωματώνεται σε αυτό.Η αντανάκλαση του ειδώλου του θεατή σε σχέση με τη λαμαρίνα και σε σχέση με το ίδιο το έργο,αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ολοκλήρωσης του έργου.

Ρεαλισμός και παραμόρφωση,ανάγλυφο και αντανάκλαση,αλλά και διάλογος θεατή-έργου είναι τα κατεξοχήν εργαλεία της καλλιτεχνικής έκφρασης της καλλιτέχνιδος που με το δικό της ξεχωριστό τρόπο μας περνάει μια υποκειμενική διάσταση της αλήθειας.

Πρότυπα της νεαρής ζωγράφου υπήρξαν ο Francis Bacon και ο Lucian Freud,κυρίως για τη δύναμη του ρεαλισμού και την αλήθεια της αναπαράστασης.

Η καλλιτέχνιδα ζεί και εργάζεται στα Χανιά.Έχει σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης.Έχει πραγματοποιήσει ήδη 3 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και την Ιταλία,ενώ έχει συμμετάσχει και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

πηγή στιγμές