Friday 30 April 2010

Apta chair

H καρέκλα Apta σχεδιάστηκε από τον ιταλό αρχιτέκτονα Pierluigi Cerri για την Domodinamica και την Yoox και παρουσιάστηκε στην πρόσφατη έκθεση επίπλου στο Μιλάνο.

Είναι κατασκευασμένη από μια ελαστική, διάτρητη μεμβράνη (από πολυισοπρένιο) η οποία αγκαλιάζει έναν λεπτό μεταλλικό σκελετό 12mm.

Wednesday 28 April 2010

Κέντρο Μουσικής & Χορού της Χάγης-16 φιναλίστ

Ανακοινώθηκαν πρόσφατα οι 16 φιναλίστ του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το σχεδιασμό του ‘Cultuurforum Spui’,του Κέντρου Μουσικής και Χορού της Χάγης.

Μεταξύ των φιναλίστ βρίσκονται οι Zaha Hadid Architects(φώτο),Mecanoo,O.M.A., Diller Scofidio Renfro,...Τα έργα τους εκτίθενται μέχρι τις 7 Μαΐου στο City Hall της Χάγης.

Η κριτική επιτροπή θα εξετάσει τις 16 προτάσεις και θα επιλέξει 3 από αυτές για την τελική φάση του διαγωνισμού.Σημαντικό ρόλο στην κρίση της επιτροπής θα παίξει και η γνώμη του κοινού,που μπορεί μέσω ίντερνετ,συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο στο σχετικό website,να εκφράσει την προτίμησή του.

Περισσότερα για τις προτάσεις-φιναλίστ εδώ

Tuesday 27 April 2010

Shadow Life-Βαγγέλης Πατεράκης

Ο Βαγγέλης Πατεράκης,παρουσιάζει την δεύτερη ατομική φωτογραφική του έκθεση με τίτλο“Shadow life".
Shadow life: “a second creation of organisms that make up an unnoticed realm of life as we don't know it".

O γνωστός φωτογράφος συνεχίζει να ασχολείται με τις φιγούρες και τα αποτυπώματα που αυτές αφήνουν στο φως.Αναζητά με το φακό του σώματα που γενούν νέες φιγούρες και σκιές που γενούν νέες ψυχές.
Οι εικόνες του παραμένουν οικείες και οι φιγούρες τους αναδίδουν μια πηγαία διάθεση για δημιουργία, εκμηδενίζοντας την στατικότητα της εικόνας προσφέροντας στον θεατή μια πλευρά της ζωής μακριά από την καθημερινή αντίληψη της.

Η έκθεση φιλοξενείται από τις 2 Μαΐου έως τις 9 Μαΐου στο The Met Hotel στη Θεσσαλονίκη.

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί στην παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση Quintessentially Foundation.

Περισσότερα εδώ.
πηγή yatzer

Monday 26 April 2010

Radius & Amplitude Installation

Oι rAndom International ξαναχτυπούν.Μετά την εγκατάσταση You Fade to Light που είχαν κάνει για την Philips,συνεχίζουν να δημιουργούν με φωτεινό τέμπο.

Τον Φεβρουάριο παρουσίασαν μια φωτορυθμική εγκατάσταση στο lounge του club Home House στο Λονδίνο.Η Radius,είναι μια ηχοαντιδραστική φωτεινή εγκατάσταση που συνδυάζει ήχο και φως.Οι φωτεινές πηγές είναι πολλές και κατανεμημένες σε κάθετο άξονα.Η εισαγωγή της τρίτης διάστασης στην παραδοσιακή έννοια της οθόνης,μετατρέπει την εγκατάσταση σε ένα ζωντανό κομμάτι του χώρο και υπογραμμίζει το γεγονός ότι δεν είναι μια απλή οθόνη αλλά μια εγκατάσταση από φως.



Στο Μιλάνο,στα πλαίσια της πρόσφατης έκθεσης παρουσιάστηκε στο Design Vertigo του Spazio Fendi η Amplitude Installation.Μια εγκατάσταση,που σχεδιάστηκε ως μια περαιτέρω πειραματική-ερευνητική πλατφόρμα των αρχών της Radius Intallation.Η Amplitude επικεντρώνεται περισσότερο στην άμεση και φυσική σχέση ανάμεσα στην εγκατάσταση και τον θεατή.Εδώ η χωρική εμπειρία μεταβάλλεται μέσα από την κίνηση του κοινού,έτσι που ο θεατής πολλές φορές μοιάζει να χάνεται μέσα στο φως.Αποτελείται από 5 πάνελς κατασκευασμένα από κόριαν,40 φωτεινές συστοιχίες,1440 LEDs,κάμερα,υπολογιστή και ειδικό λογισμικό παρακολούθησης.Η Ampiltude θα εγκατασταθεί σαν μόνιμο τμήμα της οροφής του Palazzo Fendi στη Ρώμη,αργότερα φέτος.



Περισσότερα εδώ.

Sunday 25 April 2010

PhotoBiennale 2010

Με κεντρικό θέμα τον «Τόπο» πραγματοποιείται και φέτος η PhotoBiennale 2010, η 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση, που διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας θεματικής τριλογίας, η οποία ξεκίνησε το 2008 με θέμα το «Χρόνο» (PhotoBiennale 2008) και θα ολοκληρωθεί το 2012 με τελευταίο θέμα το «Λόγο».

Η φετινή διοργάνωση, περιλαμβάνει εκθέσεις που παρουσιάζονται σε μουσεία, γκαλερί και άλλους εκθεσιακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη,αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, σε συνδυασμό με παράλληλες δράσεις και εκδηλώσεις και θα διαρκέσει από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Όλες οι εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ προσεγγίζουν τον τόπο από τις εξής οπτικές: ως περιοχή, ως μέρος της ιστορίας, ως αποτέλεσμα κατασκευής και ως προσωπική έκφανση του δημιουργού.

Οι εκδηλώσεις της PhotoBiennale θα κορυφωθούν το τριήμερο 29-30 Απριλίου και 1 Μαΐου, με τη διεξαγωγή των Portfolio Reviews στο Ρολόι του Μύλου, τα εγκαίνια πολλών εκθέσεων του κεντρικού προγράμματος και τη γιορτή της PhotoBiennale στο ξενοδοχείο «The Met Hotel» (1/5, στις 9 μ.μ.).

Κατά τη διάρκεια της PhotoBiennale 2010, θα παρουσιαστούν 57 συνολικά εκθέσεις σε 35 εκθεσιακούς χώρους, με 188 συμμετέχοντες καλλιτέχνες από 25 χώρες.

Περισσότερα εδώ.

πηγή naftemporiki

Wire chair

Μια καρέκλα που παρουσιάστηκε στην έκθεση του Μιλάνο.
Από τους ιάπωνες σχεδιαστές Nendo.

Η wire chair είναι η εξέλιξη της cord chair που είχαν σχεδιάσει πέρυσι οι Nendo για την εταιρία Maruni.Η cord chair ήταν κατασκευασμένη από ένα σκελετό από ανοξείδωτο χάλυβα ο οποίος είχε επενδυθεί με ξύλο.Η τελική διάμετρος των ποδιών της καρέκλας ήταν μόλις 15mm.

H wire chair,μένει ακόμα πιο γυμνή και λεπτή.Μοιάζει εύθραστη.Χωρίς επένδυση από ξύλο και με έναν σκελετό,που λόγω του ότι χάνει την ξύλινη επιδερμίδα του ενισχύεται, και από τα 9mm αγγίζει τα 12mm,η wire chair αποτελεί μια νέα πρόταση.
Ο μεταλλικός σκελετός βάφεται και στιλβώνεται και το τελικό γυαλιστερό φινίρισμα παραπέμπει στην ιαπωνική λάκα.Η αδιάβροχη επένδυση της wire chair,της επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί και σε εξωτερικούς χώρους.Διατίθεται σε 3 χρώματα.

Τροποποιήσεις που χαρίζουν νέα γοητεία σε ένα ήδη καινοτόμο και γοητευτικά κομψό σχέδιο.

Περισσότερα εδώ

Saturday 24 April 2010

Lucèste

Μια ακόμα εγκατάσταση από το fuorisalone της φετινής έκθεσης στο Μιλάνο που σχετίζεται με το φωτισμό.Αυτή τη φορά από τον Makoto Tanijiri για την Toshiba.Lucèste ο τίτλος της.Luce(φως)+celeste(γαλάζιο).

Ένας άδειος χώρος στον οποίο απόλυτος και μοναδικός πρωταγωνιστής είναι το φως.Παρουσιάζει την νέα τεχνολογία Led της εταιρίας και τις δυνατότητες που αυτή προσφέρει.


Ο αρχιτέκτονας αναφέρει:
"Το ερώτημα που προηγήθηκε του σχεδιασμού της συγκεκριμένης εγκατάστασης ήταν "Τί είναι το φως ;".
Κάτι που δεν έχει μορφή ή υφή .Είναι περισσότερο κάτι που αισθανόμαστε και δεν είναι εύκολο να οριστεί με λόγια.
Έτσι για την εγκατάσταση πρότεινα έναν χώρο στον οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αισθανθούν αποκλειστικά και μόνο το φως.Στον χώρο δεν υπάρχει τίποτα εκτός από φως και έτσι ο επισκέπτης επικεντρώνεται σε αυτό.
...Ελπίζουμε ο χώρος να είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να αισθανθούν και να προσδιορίσουν εκ νέου την αυθεντική ομορφία του φωτός.."

Poster for tomorrow 2010

Θέμα του φετινού διεθνούς διαγωνισμού σχεδιασμού αφίσας Poster for tomorrow είναι η θανατική ποινή."Death is not justice"-"Ο θάνατος δεν είναι δικαιοσύνη",ο τίτλος του.

Μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη περσινή διοργάνωση που θέμα είχε την ελευθερία της έκφρασης,ο διαγωνισμός επαναλαμβάνεται με ένα ακόμα θέμα που εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του "Poster for tomorrow",ο σχεδιασμός γενικά και οι αφίσες συγκεκριμένα, αποτελούν μέσα που έχουν τη δυνατότητα και τη δυναμική να εμπνεύσουν αλλά και να επιφέρουν αλλαγές σε κοινωνικά φαινόμενα ή κατεστημένα.Εκτός από το να μεταφέρουν ισχυρά μηνύματα μπορούν να προκαλέσουν συγκίνηση ή ακόμα να αποτελέσουν κίνητρο για δράση.

Στον διαγωνισμό αυτό δεν υπάρχουν χρηματικά έπαθλα ή βραβεία.Η επιτροπή επιλέγει τις 100 καλύτερες αφίσες,οι οποίες δημοσιεύονται στο site του διαγωνισμού και εκτίθενται σε 100 διαφορετικές πόλεις.Δέκα από αυτές θα επιλεγούν από την επιτροπή και θα συμπεριληφθούν στις μόνιμες συλλογές μερικών από τα σπουδαιότερα μουσεία design του κόσμου.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν περισσότερες από μια προτάσεις.
Συμμετοχές δηλώνονται στο site του διαγωνισμού έως τις 18 Ιουλίου.

Περισσότερα εδώ

Thursday 22 April 2010

Camera Obscura Experience


Worldwide Pinhole Photography Day
April 25| 2010

Την Κυριακή 25 Απριλίου 2010, Παγκόσμια Ημέρα Pinhole (Worldwide Pinhole Photography Day), από τις 10:00 το πρωί μέχρι και τις 17:00 το απόγευμα θα έχει κανείς τη δυνατότητα να αντικρύσει τον Όλυμπο με μια διαφορετική ματιά. Μια ματιά παράδοξη, σύμφωνα με την οποία όλα αντιστρέφονται. Το πάνω γίνεται κάτω, το δεξιά, αριστερά και τίποτα δε μοιάζει να είναι συνηθισμένο. Όλα αυτά οφείλονται στο φαινόμενο της Camera Obscura η οποία αποδεικνύει περίτρανα την πραγματική πορεία του φωτός και όχι την ψευδαίσθηση την οποία έχουμε όλοι εμείς.

Το φωτογραφικό studio “Just shoot me” θα μετατραπεί για το χρονικό αυτό διάστημα σε μια πραγματική Camera Obscura. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και η εμπειρία* μοναδική. Γιατί ακόμα και αν ένα από τα πιο γοητευτικά μυστήρια του κόσμου το τι είναι το φως, δεν έχει βρει ακόμα απάντηση, εμείς μπορούμε να ταξιδεύουμε μαζί του.

*εμπειρία: γνώση ή δεξιότητα ή παρατήρηση από κάποιο πράγμα ή γεγονός που έχει αποκτηθεί μέσω της συμμετοχής σε αυτό το πράγμα ή συμβάν.


Γενικη Επιμέλεια
Εμμανουήλ Παπαδόπουλος

Υπ.Παρουσίασης
Τατιάνα Φουντουκίδου,
Χάρης Αδάμογλου,
Σωτήρης Παπαδόπουλος,
Ιωάννης Ηλιόπουλος,
Στέργιος Χριστοδουλίδης

Ελευθερη Εισοδος

Κυριακή 25 Απριλίου 2010
9:00 πμ - 5:00 μμ
Λεωφόρος Νίκης 33, Θεσσαλονίκη


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
Links: http://www.facebook.com/event.php?eid=115836458434785&ref=mf

http://www.stereosis.com

Tuesday 20 April 2010

Felice Varini-Αναμορφικές ψευδαισθήσεις

"Πεδίο δράσης μου είναι ο αρχιτεκτονικός χώρος και ό,τι συνιστά έναν τέτοιο χώρο.Οι χώροι αυτοί είναι και παραμένουν τα αυθεντικά μέσα για την ζωγραφική μου.Δουλεύω επι τόπου,κάθε φορά σε διαφορετικό χώρο και το έργο μου αναπτύσσει το ίδιο μια σχέση με το χώρο στον οποιό πραγματοποιείται" λέει ο Felice Varini.

Ο ελβετός καλλιτέχνης βασίζεται στις αρχές της αναμόρφωσης.Στα έργα του καμβάς είναι τα κτίρια και πρωταγωνιστές τα χρώματα,οι γεωμετρικές φόρμες και η προοπτική.

Δημιουργεί επιφάνειες πάνω σε επιφάνειες με μια τεχνική που αποδίδει μια εικόνα με συγκεκριμένη προοπτική, η οποία όμως γίνεται αντιληπτή μονάχα από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία.Αυτήν που ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει το έργο.Αν αλλάξει κανείς θέση,το έργο διασπάται και παραμορφώνεται,διατηρώντας όμως μια μυστηριώδη μαγεία.

Μια τεχνητή προοπτική που γεννά αναμορφικές ψευδαισθήσεις.Ψευδαισθήσεις που παντρεύουν το δισδιάστατο με το τρισδιάστατο και παίζουν με τους αντιληπτικούς κανόνες του παρατηρητή.

Το 2004 παρουσίασε έργο του στην Αθήνα στην galerie xippas ενώ αυτή την περίοδο παρουσίαζεται στην ίδια γκαλερί έργο του με τίτλο rectangle,ellipse & disques.

Περισσότερα για τον καλλιτέχνη εδώ.

Sunday 18 April 2010

PhotoDay 4 / Stereosis

To Φωτογραφικό Κέντρο stereosis, σας προσκαλεί στο PHOTODAY, το φωτογραφικό happening της πόλης μας που διοργανώνεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και φέτος είναι στο επίσημο πρόγραμμα της PHOTOBIENNALE που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Το PHOTODAY είναι μια γιορτή για την Φωτογραφία με διαγωνιστικό χαρακτήρα στο οποίο οι συμμετέχοντες θα πρέπει σε ένα φιλμ 12 στάσεων να φωτογραφήσουν 12 θέματα σε ένα διάστημα 12 ωρών.

Δεν είναι τόσο η τεχνική γνώση της φωτογραφίας που απαιτείται, αλλά η αίσθηση αυτοσχεδιασμού και η φαντασία.

Η διασκέδαση και η δημιουργικότητα είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το PhotoDay.

Στις 24 Απριλίου ξεκινά ο μαραθώνιος των φωτογραφιών.

Στις 25 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση των φωτογραφιών από όλες τις συμμετοχές καθώς και η ψηφοφορία για την ανάδειξη τον νικητών.

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή προς όλους τους ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους.


12 HOURS 12 SUBJECTS 12 EXPOSURES 1 FILM 1 GREAT DAY
links: www.photoday.gr , www.stereosis.com

ΕΒΓΕ 2010-Αποτελέσματα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθές στο Κέντρο Τεχνών στο ACS, η 9η τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα, διαπιστώνει κανείς την επικράτηση της Θεσσαλονικιώτικης σκηνής για πολλοστή φορά.

Το ΜΕΓΑ ΕΒΓΕ κατέκτησε για τρίτη φορά η Beetroot.
Δεύτεροι σε διακρίσεις οι Designers United, ενώ το Χρυσό των Κατηγοριών Γραφιστικής απενεμήθη στο έργο "Biennale: 2" της Red Creative.
Κοινό όλων των παραπάνω γραφείων; Φυσικά, η έδρα τους, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Πέραν αυτών, μεγάλο αριθμό διακρίσεων απέσπασε το inhouse δημιουργικό γραφείο του ΔΟΛ, το Χρυσό των Κατηγοριών Εικονογράφησης απενεμήθη στο έργο "Πίτερ Παν" του Σβετλίν Βασίλεβ, ενώ το ΕΒΓΕ Συνολικής Προσφοράς απένειμε το ΔΣ της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας στον κ. Τάκη Κατσουλίδη.


πηγή ebge.gr-design mag

Sony "Contemplating monolithic design"

Ολοκληρώνονται αύριο η έκθεση Salone del Mobile di Milano 2010 και οι συγγενικές,συνοδευτικές,περιφερειακές εκδηλώσεις των Zona Tortona(ήδη καθιερωμένη ζώνη με πιστό κοινό) και Zona Romana(για πρώτη φορά φέτος).
Θα σας παρουσιάσουμε σε επόμενες αναρτήσεις νέα από αυτές.

Ξεκινάμε με την εταιρία Sony που παρουσίασε στην Zona Tortona,σε συνεργασία με τους σχεδιαστές της βρετανικής BarberOsgerby, μια σειρά προϊοντων -σε πειραματικό ακόμα στάδιο- που συνδυάζουν φως και ήχο.

Υπό τον γενικό τίτλο "Contemplating monolithic design",τα projects εκτίθενται -μέχρι και αύριο- σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο,επενδυμένο με τις χαρακτηριστικές ηχομονωτικές πυραμίδες αφρού, που χρησιμοποιούνται στα στούντιος.Ένας χώρος χωρίς θορύβους που επιτρέπει στον επισκέπτη να εστιάσει καλύτερα στα αντικείμενα.

Η έκθεση περιλαμβάνει πέντε διαφορετικούς χώρους που αντιπροσωπεύουν το όραμα της Sony για το πως μπορούν τα προϊοντα της να ενσωματωθούν σε σύγχρονους εσωτερικούς χώρους.
Σε κάθε χώρο παρουσιάζεται και μια ξεχωριστή ενότητα του γενικού project της Sony.
Στον πρώτο παρουσιάζεται μια εισαγωγή στην έννοια του μονολιθικού σχεδιασμού,στον δεύτερο οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να δούν πως ήχος και φως μπορούν να ενσωματωθούν σε ένα αντικείμενο-χώρο.Στον τρίτο χώρο παρουσιάζονται προτάσεις της εταιρίας για προσωποποιημένη,διακριτική και ανεξάρτητη χρήση συστημάτων εικόνας και ήχου.Η τέταρτη περιοχή προσφέρει ένα συνδυασμό του μονολιθικού σχεδιασμού με τα έπιπλα και τον εσωτερικό χώρο.Η πέμπτη περιοχή είναι η αποκορύφωση και ο συνδυασμός όλων των προηγουμένων.Συνδέει στοιχεία φωτός,ήχου και χώρου.Ένας χώρος με προϊοντα που δεν επιβάλλονται στο χώρο,αλλά που η δυναμική τους απλότητα γίνεται αμέσως αντιληπτή.

Στόχος αυτής της σειράς προϊοντων είναι σύμφωνα με την εταιρία να ερευνήσει μέσα από νοητά αρχέτυπα την ολοκλήρωση και επέκταση της τεχνολογίας στα έπιπλα και στον ευρύτερο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Αφορμή για αυτή την έκθεση αποτέλεσε η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρίας "Μονολιθικός σχεδιασμός".Η ιδέα αυτού του σχεδιασμού,που επιζητά μόνο το απαραίτητο,οδηγεί στην κατανόηση της σημασίας που έχει η ύπαρξη συγκεκριμένων αντικειμένων στο χώρο και έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το πρόσωπο της μελλοντικής οικιακής ψυχαγωγίας στα πλαίσια της εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης.

Περισσότερα εδώ.
πηγή dezeen

Saturday 17 April 2010

Αρχιτεκτονικά κοσμήματα

Αρχιτεκτονικά σχέδια και φωτογραφίες από δίασημα κτίρια όπως το γερμανικό περίπτερο του Mies van der Rohe,η εκκλησία του φωτός του Tadao Ando,η εκκλησία Ronchamp του Le Corbusier,το Ινστιτούτο για την Επιστήμη του Steven Holl και μερικά άλλα αποτέλεσαν έμπνευση για την σχεδιάστρια κοσμημάτων και αρχιτέκτονα Ana Arlia από την Αργεντινή.

Μέχρι σήμερα έχει σχεδιάσει 2 σειρές κοσμημάτων -Serie homenaje Arquitectos -αυτής της λογικής,τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ .

Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο με τον Atillio Pentimalli.
Πρόσφατα κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό για το σχεδιασμό του περιπτέρου που θα φιλοξενήσει την Αργεντινή στην φετινή έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Περισσότερα για αυτό το project και όχι μόνο μπορείτε να βρείτε στο blog τους.

Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Η Parallaxi, ένα από τα πρώτα free press περιοδικά στην Ελλάδα ,που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής.Επιλέγει να γιορτάσει τα εικοστά της γενέθλια , οργανώνοντας ένα διήμερο αστικής παρέμβασης και προτάσεων, για το πως θα μπορούσε να είναι η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος.
Ένα αστικό πείραμα για μια διαφορετική πόλη.

Το διήμερο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 5 και 6 Ιουνίου 2010 και συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικές εκδηλώσεις σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης που έχουν ως άξονα την πράσινη ανάπτυξη, τις φιλικότερες δράσεις προς το περιβάλλον, αρχιτεκτονικές προτάσεις και παρεμβάσεις αλλά και happenings πολιτισμού σε αναπάντεχα μέρη της πόλης, όλα στο πλαίσιο μιας γιγάντιας συνέργιας και συνεργασίας ετερόκλητων δυνάμεων που υποδηλώνει τη διάθεση της πόλης για εξωστρέφεια και δημιουργία.

Από το Θερμαϊκό και την αποκατάσταση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα, μέχρι την ανακύκλωση και τα αρχιτεκτονικά projects του μέλλοντος, ξετυλίγεται για 48 ώρες ένας καταιγισμός δράσεων και γεγονότων. Οι δράσεις είναι απλωμένες χρονικά και χωροταξικά ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, στο σύνολο του κέντρου της πόλης και περιλαμβάνουν παρεμβάσεις που θα μετατρέψουν την Θεσσαλονίκη σε ένα αληθινό φυτώριο ιδεών και προτάσεων, από τα πιο δημιουργικά μυαλά της πόλης.

Στην ενέργεια θα συμμετάσχουν, με δράσεις ή συνεργασίες, δεκάδες φορείς της πόλης, μουσεία, θεατρικά και μουσικά σχήματα, σχολές και δημιουργικές ομάδες, δημιουργικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, καθώς και πλήθος εθελοντών από το κοινό της πόλης, με τη συνδρομή των οποίων θα υλοποιηθεί σε ένα διήμερο αυτό το αστικό πείραμα για μια Θεσσαλονίκη αλλιώς, μια πόλη διαφορετική!

Όλοι όσοι θέλουν να συμβάλουν σε αυτό το αστικό πείραμα ως εθελοντές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την αρχική φόρμα ενδιαφέροντος εδώ.

Το project θα κινηματογραφηθεί από την N-Orasis και το αποτέλεσμα της ταινίας που θα προκύψει θα προβληθεί δημόσια στον κινηματογράφο Ολύμπιον το Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, θα εντεθεί σε DVD στο τεύχος της Parallaxi Οκτωβρίου και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο αποτελώντας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για διαφήμιση της πόλης στο εξωτερικό.

πηγή offradio
parallaximag

Friday 16 April 2010

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του Μοντέρνου Κινήματος στην Ελλάδα:προστασία και ανάδειξη

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου σας προσκαλεί στην ημερίδα με θέμα "Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του Μοντέρνου Κινήματος στην Ελλάδα:προστασία και ανάδειξη",που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Απριλίου και ώρα 11:00 στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.

To πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

11:00-11:30
Το Μοντέρνο Κίνημα στην Ελλάδα:χθές,σήμερα,αύριο
Μάρω Καρδαμίτση Αδάμη
Καθηγήτρια Ε.Μ.Π-Υπεύθυνη αρχείων σύγχρονης αρχιτεκτονικής Μουσείου Μπενάκη

11:30-12:10
Η κληρονομιά του Μοντέρνου στην Αρχιτεκτονική του Τουρισμού στην Ελλάδα
Βασίλης Κολώνας
Ιστορικός αρχιτεκτονικής,αναπλ. καθηγητής Τμ.Αρχιτεκτόνων Παν/μιου Θεσσαλίας

12:30-13:00
Νεώτερη αρχιτεκτονική κληρονομιά στο Ηράκλειο
Βασίλης Παλαντζάς
Αρχιτέκτων, προϊστάμενος Υπ.Νεωτέρων Μνημείων και Τ.Ε Κρήτης

13:00-14:00
Συζήτηση-Παρεμβάσεις

Wednesday 14 April 2010

Διάλεξη του Λαρισαίου αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη με θέμα «Τόπος- Χρόνος»

Διάλεξη του Λαρισαίου αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη με θέμα «Τόπος- Χρόνος», μέσα από την παρουσίαση του έργου του θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Απριλίου στις 7.30 μ.μ., στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, σε εκδήλωση που οργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας- Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων ν. Λάρισας.

Πρόκειται για μια παρουσίαση αφιερωμένη στις πρωτοποριακές μελέτες και τα υλοποιημένα έργα του γραφείου «Bobotis architects» το οποίο ιδρύθηκε το 1976 από τον Θεοφάνη Μπομπότη. Σημαντικά έργα που έχουν αναγνωριστεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό με βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς ή πανελληνίους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Σε αυτά περιλαμβάνονται: Μουσεία, τράπεζες, βιομηχανικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά, συνεδριακά και εκπαιδευτικά κέντρα, αλυσίδες καταστημάτων, πολεοδομικές μελέτες. Κοινό χαρακτηριστικό όλων, η εξαιρετικά σύγχρονη αισθητική και λειτουργική δομή τους, φέρνοντας την υπογραφή του ταλαντούχου Λαρισαίου αρχιτέκτονα.

Ο Θεοφάνης Μπομπότης αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή της Βενετίας. Πρόσφατα απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό για την επέκταση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, μελέτη που εκπονείται στην παρούσα φάση στο γραφείο μαζί με το νέο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη. Του έχει απονεμηθεί το βραβείο «Αθηνά» από την Ελληνική Ομοσπονδία σωματείων των «Φίλων των Μουσείων» για την προσφορά του στον Πολιτισμό μέσω του σχεδιασμού των Νέων Μουσείων Πατρών και Χανίων.

Ενδεικτικά με τις δημοσιεύσεις που τον αφορούν, έχει περιληφθεί στην αυστραλέζικη έκδοση «1000 αρχιτέκτονες του κόσμου» καθώς και στους «300 αρχιτέκτονες του κόσμου», στα «300 μεγαλύτερα γραφεία του κόσμου» της αγγλικής έκδοσης WORLD ARCHITECTURE καθώς και στους «581 Αρχιτέκτονες του κόσμου», της ιαπωνικής έκδοσης ΤΟΤΟ.

Την ίδια ημέρα επίσης, Σάββατο 17 Απριλίου, στις 8.45 μ.μ., έχουν προγραμματισθεί τα επίσημα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα παρουσία του δημιουργού. Η έκθεση έργων με τον φακό του φωτογράφου Καμίλο Νόλλα και τίτλο «Καπνομάγαζα» λειτουργεί ήδη στη Δημοτική Πινακοθήκη – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 2 Μαΐου. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Αθήνα, το Αγρίνιο, την Καβάλα, την Ξάνθη, το Παρίσι, την Πάτρα και την Κωνσταντινούπολη και εντάσσεται στο πλαίσιο της PhotoBiennalle 2010 με θέμα «Τόπος» (Απρίλιος- Ιούλιος, www.photobiennale.gr) που διοργανώνει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Οι δύο εκδηλώσεις του ΤΕΕ τελούν υπό την αιγίδα της Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα ενώ τον συντονισμό της έκθεσης και την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει η Μάρθα Αρταπυρίδου, ανεξάρτητη επιμελήτρια Ιστορ. Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Πηγή: Ελευθερία

Tuesday 13 April 2010

Adobe Creative Suite 5

Πραγματοποιήθηκε χθες η επίσημη παρουσίαση της νέας σουίτας εφαρμογών της Adobe,Creative Suite 5 Master Collection,σε ζωντανή διαδικτυακή κάλυψη μέσω της Adobe TV.

Η νέα σειρά περιλαμβάνει όλα τα γνωστά προγράμματα σχεδιασμού, όπως Photoshop CS5, Illustrator CS5, InDesign CS5, Flash Catalyst CS5, Flash CS5 Professional, Dreamweaver CS5, Adobe Premiere Pro CS5 και After Effects CS5.
Με έμφαση στη διαδραστικότητα, τις επιδόσεις και την αύξηση της αποτελεσματικότητας η σειρά προϊόντων Creative Suite 5 προσφέρει αξιόλογες βελτιώσεις σε δημιουργικά εργαλεία και ενισχύει τις δυνατότητες των σχεδιαστών.
Περισσότερα από 250 νέα χαρακτηριστικά φέρονται να έχουν ενσωματωθεί στην CS5.

Η δημιουργία εικόνων και η επεξεργασία απογειώνονται στο Photoshop CS5 με τη λειτουργία Refine Edge, η οποία προσφέρει καλύτερη τεχνολογία διερεύνησης "ορίων" μεταξύ κύριου θέματος και φόντου καθώς και του αποτελέσματος μασκαρίσματος σε λιγότερο χρόνο.
Το Photoshop CS5 περιλαμβάνει επιπλέον τη δυνατότητα αντικατάστασης επιμέρους στοιχείων μιας εικόνας άμεσα μέσω της λειτουργίας Content-Aware Fill.
Κυκλοφορεί για πρώτη φορά και σε 64bit έκδοση για υπολογιστές Mac.
Οι νέες επιλογές περιγράμματος, επιτρέπουν στους χρήστες του Adobe Illustrator CS5 να δημιουργούν περιγράμματα με ποικίλα πάχη και να ρυθμίζουν επακριβώς το πάχος, σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος του περιγράμματος.

Με τη χρήση του Flash Professional CS5, οι σχεδιαστές και παραγωγοί περιεχομένου μπορούν να δημιουργούν, να ελέγχουν και να παραδίδουν περιεχόμενο Web σε ποικιλία από κινητές πλατφόρμες και συσκευές, όπως smartphones, tablets, netbooks, smartbooks και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Οι χρήστες μπορούν να προσβλέπουν σε επεξεργασία περιεχομένου σε φυλλομετρητή ιστο-σελίδων (browser) μέσω του Flash Player 10.1 και της ανεξάρτητης εφαρμογής AIR 2, όταν αυτά τα προϊόντα διατεθούν προσεχώς στην αγορά.
Επιπλέον, μπορούν τώρα να δημιουργήσουν εφαρμογές AIR, με τη χρήση του νέου Packager για iPhone, ένα στοιχείο του Flash Professional CS5 που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε iPhone και iPad (βάσει των απαιτήσεων και των εγκρίσεων της Apple), και μελλοντικά θα είναι συμβατό και με συσκευές Android, BlackBerry και Palm webOS.

To InDesign CS5 ενισχύει τη μετάβαση στις ψηφιακές εκδόσεις με νέα διαδραστικά αρχεία και ενισχυμένη υποστήριξη ηλεκτρονικών συσκευών ανάγνωσης.

Στο Adobe CS5 περιλαμβάνεται και το Flash 10.1 για desktop/mobile πλατφόρμες ενώ το Flash CS5 δίνει τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να μετατρέψουν τα Flash animations σε κώδικα HTML 5. Με το τρόπο αυτό, οι τελευταίες εκδόσεις των browser θα μπορούν να αναπαράγουν τα animation χωρίς την ανάγκη ύπαρξης Flash plugin.

Συνολικά η Creative Suite 5 θα κυκλοφορήσει σε 5 διαφορετικές εκδόσεις (Master, Design Premium/Standard, Web Premium, Production Premium) για PC/Mac με τιμές που ξεκινούν από τα $1299 και φτάνουν τα $2599.. θα υπάρξουν επίσης πακέτα αναβάθμισης για τους κατόχους της CS4.

Περισσότερα εδώ

πηγή emea.gr

Monday 12 April 2010

Διάλεξη του Bjarke Ingels

Διάλεξη του δανού αρχιτέκτονα Bjarke Ingels,από το γραφείο BIG, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Απριλίου, στο Μουσείο Μπενάκη,Κτίριο Οδού Πειραιώς.

Η διάλεξη εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων "Υπερβόρειες Διαθλάσεις της Ευρωπαικής Αρχιτεκτονικής" που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Οι ΒIG (Bjarke Ingels Group),είναι μια ομάδα με έδρα την Κοπεγχάγη, που συστάθηκε το 2002 από τον αρχιτέκτονα Bjarke Ingels.Aποτελείται από 85 αρχιτέκτονες,σχεδιαστές,κατασκευαστές και στοχαστές που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αρχιτεκτονικής,της πολεοδομίας,της έρευνας και της ανάπτυξης.

Στα έργα τους, που διακρίνονται για την καινοτομία τους, οι BIG συνδυάζουν τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την φαντασία με το πραγματικό.Το πιο πρόσφατο project τους είναι το περίπτερο της Δανίας για την φετινή έκθεση της Σαγκάης.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο-συνέντευξη του αρχιτέκτονα.
Περισσότερα για την ομάδα εδώ.

Mουσείο Μπενάκη,Κτίριο Οδού Πειραιώς
21 Απριλίου 2010
Ώρα 19:30
Είσοδος ελεύθερη

Sunday 11 April 2010

"35+ Οικοδομώντας τη Δημοκρατία"

Εγκαινιάζεται αύριο στις 20:00,στο Μουσείο Μπενάκη(Κτίριο Οδού Πειραιώς) η έκθεση με τίτλο
"35+ Οικοδομώντας τη Δημοκρατία:35 χρόνια ισπανικής κοινωνικής αρχιτεκτονικής".

Η έκθεση παρουσιάζει ένα σύνολο αντιπροσωπευτικών έργων της περιόδου 1975-2008, εστιάζοντας στον τρόπο με τον οποίο η αρχιτεκτονική εμπερικλείει και ερμηνεύει τις πολιτικές αλλαγές που επέφερε το ισπανικό Σύνταγμα του 1978.

Ο επισκέπτης βρίσκεται στην τομή μεταξύ αρχιτεκτονικής, πολιτικής και κοινωνίας, και ξεναγείται μέσω μιας χρονολογικής διαδρομής στα κτίρια και τα έργα υποδομής που εκτίθενται.
Στην ξεχωριστή ταυτότητα του καθενός απ’ αυτά εμφανίζεται ο αρχιτέκτονας του έργου, η κατασκευαστική εταιρεία, καθώς και ο χρόνος και ο προϋπολογισμός που χρειάστηκαν για την κατασκευή του.

Η έκθεση φιλοδοξεί να εξηγήσει τον συσχετισμό της οικοδόμησης του δημοκρατικού και κοινωνικού Κράτους, με τη δημιουργία δημόσιων και κοινωνικών αγαθών στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας.

Διάρκεια έκθεσης:14/04 - 09/05/2010

πηγή benaki.gr

Pritzker 2010

Νικητές του βραβείου Pritzker για το 2010, είναι οι ιάπωνες αρχιτέκτονες Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa,του γραφείου SANAA.

Είναι η τρίτη φορά που το βραβείο απονέμεται παράλληλα σε δυο αρχιτέκτονες και η τρίτη επίσης φορά που το βραβείο πηγαίνει σε αρχιτέκτονες από την Ιαπωνία.

Σκοπός του βραβείου Pritzker είναι να βραβεύει κάθε χρόνο εν ζωή αρχιτέκτονες που το έργο τους διακρίνεται για το ταλέντο,την αφοσίωση αλλά και την προσφορά στην ανθρωπότητα και στο περιβάλλον μέσα από την τέχνη της αρχιτεκτονικής.

Σχετικά με την φετινή επιλογή, ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής δήλωσε :
"Για μια αρχιτεκτονική που είναι ταυτόχρονα δυναμική αλλά και ντελικάτη,ακριβής και ρευστή,ευφυής αλλά όχι υπερβολικά ή ξεκάθαρα έξυπνη.
Για την δημιουργία κτιρίων που επιτυχώς συνδιαλέγονται με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται αλλά και με τις λειτουργίες που εμπεριέχουν,δημιουργώντας μια αίσθηση πληρότητας και βιωματικής ευμάριας.Για ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό ιδίωμα, που πηγάζει από μία διαδικασία συνεργασίας και αποτελεί πηγή έμπνευσης.Για το αξιόλογο έργο τους έως τώρα αλλά και για όσα η συνεργασία τους υπόσχεται να αποφέρει στο μέλλον οι Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa,είναι οι νικητές του βραβείου Pritzker για φέτος."

Αν και τα περισσότερα έργα τους βρίσκονται στην Ιαπωνία η Sejima και ο Nishizawa έχουν σχεδιάσει κτίρια και στην Γερμανία,την Αγγλία,τη Γαλλία,την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και οι δυο αρχιτέκτονες έχουν εκτενή λίστα ατομικών έργων.
H συνεργασία τους ξεκίνησε το 1995,όταν δημιούργησαν το αρχιτεκτονικό γραφείο SANAA.Μέχρι σήμερα έχουν λάβει αρκετές διεθνείς διακρίσεις.

H Kazuyo Sejima,που φέτος έχει οριστεί καλλιτεχνική διευθύντρια της Μπιενάλε της Βενετίας, μετά την ανακόινωση του αποτελέσματος δήλωσε :
"Eίμαι ενθουσιασμένη που λαμβάνω μια τέτοια τιμητική διάκριση.Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ίδρυμα Pritzker,τα μέλη της κριτικής επιτροπής,τους πελάτες που συνεργάστηκαν μαζί μας και τους συνεργάτες μας.Διερευνώ το πώς μπορώ να παράγω μια "ανοικτή" αρχιτεκτονική,η οποία κατα τη γνώμη μου είναι σημαντική για την αρχιτεκτονική της νέας γενιάς.Με αυτό το βραβείο θα συνεχίσω να προσπαθώ να κάνω υπέροχη αρχιτεκτονική".

Ο Ryue Nishizawa πρόσθεσε :"Λαμβάνω αυτό το βραβείο με ιδιαίτερη μετριοφροσύνη.Είναι για μένα τιμή αλλά και έκπληξη συνάμα.Το δέχομαι σαν ενθάρρυνση για τις προσπάθειές μας.Kάθε φορά που ολοκληρώνω ένα κτίριο χαίρομαι αλλά παράλληλα συλλογίζομαι τι ακριβώς έχει συμβεί.Kάθε project είναι για μένα κίνητρο για το επόμενο.Αυτό το βραβείο μου έδωσε τέτοια δυναμική,που δεν έχω νιώσει ως τώρα.Σας ευχαριστώ πολύ."

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαιου στο Ellis Island της Νέας Υόρκης.

Περισσότερα εδώ

πηγή pritzkerprize

Athens Βench Μark-2η φάση

Ο διαγωνισμός Athens Βench Μark πέρασε στη δεύτερη φάση του,αυτή της ψηφοφορίας από το κοινό.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν,έχουν δημοσιευτεί στην σελίδα του διαγωνισμού και ως τις 18 Απριλίου μπορείτε να βαθμολογείτε όσες σας αρέσουν.

Παράταση έως τις 26 Απριλίου,δόθηκε στην ενότητα Future Bench του διαγωνισμού,που αφορά στις πιο καλλιτεχνικές προτάσεις,για το παγκάκι του μέλλοντος.
Η ψηφοφορία για τα φουτουριστικά παγκάκια της Αθήνας λήγει στις 29 Απριλίου.

Περισσότερα εδώ