Thursday 16 September 2010

Electrolux Design Lab 2010 - Φιναλίστ

Ο φετινός διαγωνισμός βιομηχανικού σχεδιασμού, Electrolux Design Lab "The 2nd Space Age – Ideas for Compact Living",θέμα είχε την αναζήτηση δημιουργικών ,τεχνολογικών λύσεων για μια πιο συμπαγή και φιλική προς το περιβάλλον διαβίωση.

Το brief ζητούσε απο τους συμμετέχοντες να σχεδιάσουν οικιακές συσκευές για το σπίτι του μέλλοντος.H χρονολογική τοποθέτηση ήταν για το 2050,όπου το 74% του πληθυσμού της γης υπολογίζεται θα ζει σε αστικό περιβάλλον.



Τα 8 projects που επιλέχθησαν για την τελική φάση του διαγωνισμού είναι :
-"Elements Modular Kitchen", Matthew Gilbride.Σύστημα,που βασίζεται στην ασύρματη τεχνολογία και συνδυάζει μαγείρεμα,ψύξη,κλιματισμό και φωτισμό σε μια επίτοιχη συσκευή,που ο χρήστης μπορεί να τοποθετήσει με διαφορετικούς τρόπους στο χώρο του.
-"Clean Closet", Michael Edenius.Ultra slim ντουλάπα -πλυντήριο.Τα υφάσματα καθαρίζονται με τη βοήθεια μοριακής τεχνολογίας,χωρίς χρήση νερού ή απορρυπαντικού.
-"Bio Robot Refrigerator", Yuriy Dmitriev."Πράσινο" ψυγείο ,που καταλαμβάνει 90% λιγότερο χώρο απο τα κανονικά ψυγεία και χρησιμοποιεί ένα ειδικό gel για να ψύξει τα τρόφιμα.Μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια,κάθετα ή και απο την οροφή!
-"The Snail",Peter Alwin.Κόμπακτ,φορητή συσκευή η οποία προσαρμόζεται απευθείας σε μαγειρικά σκεύη, θερμαίνοντάς τα μέσω μαγνητικής τεχνολογίας.Ειδικοί ενσωματωμένοι αισθητήρες αναγνωρίζουν τον τύπο του φαγητού και ρυθμίζουν αυτόματα χρόνο και θερμοκρασία μαγειρέματος.
-" Dismount Washer", Lichen Guo.Συσκευή που συνδυάζει κάδο για άπλυτα και πλυντήριο,εξοικονομώντας χώρο.Μια κάψουλα που δρα σαν κάδος,τοποθετημένη σε έναν επίτοιχο εκτοξευτή ατμού φρεσκάρει και ανανεώνει τα ρούχα.
-"The Kitchen Hideaway', Daniel Dobrogorsky.Κράνος εικονικής πραγματικότητας..
-¨External Refrigerator", Nicolas Hubert.Ψυγείο εξωτερικού χώρου.Κατα τη διάρκεια της ημέρας,τα ηλιακά πάνελς που διαθέτει αποθηκεύουν ενέργεια.Κατά τις βραδινές ώρες ή τους χειμερινούς μήνες η εξωτερική θερμοκρασία εξυπηρετεί τη λειτουργία της ψύξης.
-
"Eco Cleaner",του Ahi Andy Mohsen.Φορητό πλυντήριο πιάτων, που χρησιμοποιεί υπερηχητικά κύματα.

Οι φιναλίστ θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στο 100%design του Λονδίνου,στις 23 Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει η ανακόινωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση.Η Electrolux προχώρησε στην κατασκευή τους και θα εκθέσει τις συσκευές του μέλλοντος σε πραγματική κλίμακα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί στο www.electrolux.com/designlab.

No comments: