Saturday 4 September 2010

Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας,Ελληνική συμμετοχή

Κιβωτός, παλαιοί σπόροι για νέες καλλιέργειες.

Μια κιβωτός παλιών σπόρων, σπόρων που χάθηκαν “εκχωρώντας” τη θέση τους στις σύγχρονες "μεταλλάξεις" είναι το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στη φετινή 12η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.
Η ελληνική συμμετοχή αντλεί το σκεπτικό της, από την οικονομική κρίση, την κρίση της αγροτικής παραγωγής και τη συρρίκνωση του περιβαλλοντικού αποθέματος, προτείνοντας τη δημιουργία μιας πολυμεσικής εγκατάστασης (κατασκευή Κιβωτού, έκθεση εικόνων, βίντεο προβολή), η οποία αναδεικνύει τη βιοποικιλότητα του ελληνικού φυτογενετικού υλικού. Η κρίση του αγροτικού χώρου σχετίζεται με τη δυνατότητα και την ποιότητα της διατροφής αλλά και με τη γενικότερη κρίση που απειλεί τη μητρόπολη κάνοντας τους ανθρώπους να στρέφουν τα βλέμματα στην ύπαιθρο, στο διαθέσιμο ελεύθερο έδαφος, ως δυναμικό απόθεμα και υπόσχεση για εργασία, ποιότητα ζωής αλλά και εναλλακτική συγκρότηση της παραγωγής.

Η ευθύνη της αρχιτεκτονικής -σύμφωνα με την ιδέα των δημιουργών της “Κιβωτού”- υπερβαίνει κατά συνέπεια τα όρια του κτηριακού κελύφους. Ορίζεται εκ νέου ως σχεδιασμός και πρακτική διαχείρισης των εδαφών. Το έδαφος είναι καλλιέργεια: καλλιέργεια σπόρων και φυτών αλλά και καλλιέργεια πολιτισμού (culture), συσχετίσεων, επικοινωνίας, ανταλλαγών. Η “Κιβωτός” που δημιούργησε η ελληνική ομάδα είναι μια ξύλινη, επισκέψιμη κατασκευή διαστάσεων 12 μ. μήκος, 2,70 μ. μέγιστο πλάτος. και 3,30 μ. ύψος. Στο εσωτερικό της θα φιλοξενηθεί έκθεση φυτογενετικού υλικού (σπόροι, καρποί κ.ά.) σε ειδικές θήκες (γιάλινα βάζα, κουβάδες, πιάτα κ.λπ.).

Το φυτογενετικό υλικό έχει συλλεχθεί έπειτα από έρευνα και επισκέψεις σε αγροτοπαραγωγικές μονάδες, τράπεζες σπόρων κ.ά. Η συλλογή θα τοποθετηθεί στην Κιβωτό σε θεματικές ενότητες σπόρων και φυτών: Διατροφικά (σιτηρά, όσπρια) Θεραπευτικά Καλλωπιστικά, Αφροδισιακά, Ευφορικά, Θανάσιμα. Η σύλληψη, ο σχεδιασμός, η παραγωγή της Κιβωτού αλλά και της έκθεσης ανήκουν στους αρχιτέκτονες Ζήση Κοτιώνη και Φοίβη Γιαννίση. Συνεργάτες τους, στα βιντεο ο σκηνοθέτης Γιάννης Ισιδώρου, στον σχεδιασμό αγροτικών τοπίων ο αρχιτέκτων Κώστας Μανωλίδης, στη συλλογή των σπόρων ο βιολόγος Ορέστης Δαβίας, στον πληροφοριακό σχεδιασμό ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης και η Μαρία Παπαδημητρίου ως σύμβουλος.

Διάρκεια από 29 Αυγούστου έως 21 Νοεμβρίου 2010.

Σύνδεσμοι: http://www.labiennale.org/en/architecture/index.html

http://www.greekark.com/index_gr.html

πηγή

No comments: