Saturday 20 March 2010

Εκκλησία origami

Μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο Βανκούβερ, σχεδιασμένη από το αρχιτεκτονικό γραφείο Patkau Architects.

Επιφάνειες που δίνουν την εντύπωση οτι είχαν διπλωθεί κατά κάποιον τρόπο πριν αναπτυχθούν.

Σαν ένα αρχιτεκτονικό οριγκάμι,η εκκλησία με καθαρές γραμμές και χώρους που εξυπηρετούν τον τελετουργικό της χαρακτήρα,αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα σύγχρονης αρχιτεκτονικής σε θρησκευτικούς χώρους.




Ένας κύριος χώρος για 700 άτομα και ένα παρεκκλήσι,ακριβώς πίσω από το ιερό, χωρητικότητας 100 ατόμων,που μπορούν να ενωθούν εάν υπάρξει ανάγκη προκειμένου να προκύψει ένας ακόμα μεγαλύτερος εννιαίος χώρος.Κλιμακωτά αυξανόμενο ύψος,που κορυφώνεται πάνω από το ιερό και στην συνέχεια υποχωρεί.Στο σημείο ακριβώς πάνω από το ιερό υπάρχει ένας φεγγίτης, που επιτρέπει στο φυσικό φώς να εισβάλλει στο χώρο τονίζοντας έτσι την μυστηριακότητά του.
Οι χώροι για την κοινωνία και την εξομολόγηση βρίσκονται παραπλέυρως από το παρεκκλήσι ώστε να μπορούν να λειτουργούν και ανεξάρτητα.

Για την δημιουργία αυτής της πτυχωτής,"τσακισμένης" γεωμετρίας, που συνεχίζεται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του ναού,χρησιμοποιήθηκαν φύλλα χάλυβα,τα οποία στην κυριολεξία διπλώθηκαν.
Εξωτερικά έμειναν στο φυσικό χρώμα,ενώ για τις εσωτερικές επιφάνειες επιλέχθηκε το λευκό.Μοναδική πινελία χρώματος στο τοιχίο που χωρίζει το ιερό από το παρεκκλήσι,στο οποίο έχει δοθεί ένα φωτεινό κίτρινο χρώμα.

Περισσότερα εδώ www.patkau.ca

1 comment:

kostas said...

Νομιζω πως ειναι πολυ ομορφη!