Tuesday 2 February 2010

EUROPAN 10 -ελληνική διάκριση

Η φετινή δέκατη έκδοση του ευρωπαικού,διετούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικής ,πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής τοπίου Europan είχε θέμα "Επινοώντας την αστικότητα"("Inventing urbanity").

19 ευρωπαϊκές χώρες πρότειναν 62 τοποθεσίες τους προς ανάπλαση και επανασχεδιασμό και οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το μέρος της επιλογής τους.

Για το Trondheim της Νορβηγίας ,την πρώτη θέση έλαβε η πρόταση ‘Proscenium’ από το ελληνικό γραφείο Point Supreme Architects και τον Αλέξανδρο Γερούση.

Όπως δήλωσε η κριτική επιτροπή η πρόταση "Προσκήνιο" κέρδισε κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύτηκε τις προκλήσεις του θέματος: τον μακρόστενο χώρο,τον μεγάλο αριθμό περιορισμών που υπαγορεύονταν από τις γύρω πολυκατοικίες,τις αστικές συνδέσεις..

Ο απλός συνδυασμός μιας μεγάλης δημόσιας ράμπας με μια εσωτερική αυλή είναι, κατά τη γνώμη της κριτικής επιτροπής, η σωστή προσέγγιση για το site.Η ράμπα παρέχει πρόσβαση για τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ενώ η αυλή καταλήγει σε ένα "αστικό μπαλκόνι" με θέα στη γύρω περιοχή.

Με χωρική αντίληψη, το έργο διαπραγματεύεται προσεκτικά τα αιτήματα για την προγραμματική πυκνότητα,τη δημόσια διαπερατότητα και το φυσικό φως για τις ιδιωτικές κατοικίες στο στενό αυτό χώρο.
Μια σταθερή πρόταση που προσφέρει γλυπτικές αλλά και χωρικές ποιότητες.

Περισσότερα εδώ

No comments: