Wednesday 8 July 2009

Μαρία Οικονομοπούλου


Πού είναι τα όρια ατομικισμού και πώς είναι δυνατό να επιτευχθούν οι ισορροπίες μεταξύ της συλλογικότητας και των μεμονωμένων προσδοκιών;

Η Μαρία Οικονομοπούλου ερευνά συνεχώς τέτοια ζητήματα με τα έργα της, συνδυάζοντας τη φωτογραφία με μια σειρά υλικών παραδοσιακά συνδεδεμένων με τη λαϊκή τέχνη.

Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και απο το 1985 ζεί και εργάζεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας.
Είναι απόφοιτος της ακαδημίας Willem de Kooning του Ρότερνταμ και της Ελεύθερης Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Χάγης.
Έχει πραγματοποιήσει μια σειρά εκθέσεων,ατομικών και συλλογικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει εργαστεί για επιτροπές και δημόσιους χώρους.




Σε μια σειρά έργων της,η καλλιτέχνιδα αλλάζει φωτογραφίες που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια των ετών: αθλητές, πολιτικοί,κινηματογραφικοί αστέρες ή απλοί άνθρωποι αποκόπτονται του αρχικού πλαισίου τους και υπόκεινται σε επεξεργασία.

Στα έργα "κενά μεταξύ μας" ("spaces between us") κεντήματα από κόκκινη κλωστή γεμίζουν τα αρνητικά διαστήματα μεταξύ δύο ή περισσότερων φωτογραφικών θεμάτων, ενώ στα "κοιτώντας μέσα από"("looking through") ασπρόμαυρες εικόνες από ημερήσιες εφημερίδες ειδήσεων τα αποκόπτονται,και προβάλλονται μέσα από λευκά πασπαρτού σε σχήματα άλλοτε αφηρημένα και άλλοτε συμβολικά σε μία προσπάθεια να επαναξιολογηθούν τα αρχικά διαστήματα μεταξύ τους.

Η Μαρία Οικονομοπούλου έχει κάνει αρκετά έργα για δημόσιους χώρους .Έχει διατηρήσει αρχείο με τα ονόματα όλων όσων έχουν συμμετάσχει στα προγράμματά της. Αυτά τα ονόματα επανεμφανίζονται στα καινούργια έργα της, εγκαταστάσεις και photoworks, ως έγγραφα χαρτοκοπτικής ή χειρόγραφα κείμενα που γίνονται υφές με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Αυτό το δίαστημα παίρνει μέρος στην ART ATHINA 2009 και στις "Διευρυμένες οικολογίες" του ΕΜΣΤ.

Περισσότερα εδώ www.mariaikonomopoulou.com

No comments: