Monday 25 May 2009

Modern Wing of the Art Institute,Renzo Piano

Εγκαινιάζεται το Σάββατο το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο της Αμέρικής μετά το Μετροπόλιταν.
Πρόκειται για το Modern Wing of the Art Institute στο Σικάγο σχεδιασμένο από τον ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano.

Χρειάστηκαν δέκα χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο.Η έμπνευση του Piano για το σχεδιασμό του μουσείου αυτού ήταν ένας αρχαίος ελληνικός ναός.

Το κτίριο αποτελείται από δυο τμήματα 3 ορόφων το καθένα.Διδακτικές αίθουσες,αίθουσα για προβολές βίντεο και φίλμ,ένας χώρος για ειδικές εκθέσεις και ακόμα μια γκαλερί αφιερωμένη στη φωτογραφία φιλοξενούνται στον πρώτο όροφο.Στον δεύτερο θα εκτίθονται σύγχρονα έργα τέχνης,αρχιτεκτονικής και design.Στον τρίτο όροφο θα μπορεί κανείς να θαυμάσει την μοντέρνα ευρωπαική τέχνη.Στα 300 τετραγωνικά της Bluhm Family Terrace,θα στήνονται περιοδικές εκθέσεις.

Ακολουθώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και του οικολογικού σχεδιασμού,ο ιταλός αρχιτέκτονας πραγματοποίησε την επέκταση του μουσείου με υλικά όπως η πέτρα,το γυαλί και το μέταλλο.
Χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι το λεγόμενο "ιπτάμενο χαλί¨.Μια επίστρωση από φύλλα αλουμινίου με ένα πρωτοποριακό αυτόματο σύστημα σκίασης που φιλτράρει τις ακτίνες του ηλίου αφήνοντας μόνο την κατάλληλη ποσότητα φωτός να εισβάλλει στο εσωτερικό και να φωτίσει τα έργα τέχνης.

Περισσότερα εδώ www.nytimes.com

2 comments:

carles Comella said...

fantastic blog.

Elma Vasilaki said...

thank u comella! : )
..not greek??