Ο σταυρός που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων μπορεί να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.
To σχέδιο, που ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα Αθήνα-Αττική 2014 του ΥΠΕΚΑ, αφορά το κέντρο της Αθήνας, αλλά όχι μόνο αυτό αφού δεν είναι μόνο ο Κεραμεικός, το Μεταξουργείο ή τα Πατήσια, αλλά σχεδόν όλο το κέντρο της Αθήνας, και οι περισσότερες ελληνικές πόλεις που έχουν πυκνό δίκτυο δρόμων, με μικρά πεζοδρόμια και πολύ μικρά οικοδομικά τετράγωνα – ίσως τα μικρότερα στην Ευρώπη. Η Βαρκελώνη, για παράδειγμα, έχει ένα οικοδομικό τετράγωνο ανά τέσσερα δικά μας.
Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιώντας τον ενδιάμεσο σταυρό, και χωρίς καμία απαλλοτρίωση, αυξάνεται και ανασυγκροτείται ο δημόσιος χώρος ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται οι χώροι πρασίνου.
Στην αναζήτηση προτάσεων για την αξιοποίηση αυτού του βασικού κυττάρου της πόλης, του οικοδομικού τετραγώνου, η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Ανάπλασης (ΕΑΧΑ ΑΕ), σε μια κίνηση «εξωστρέφειας», προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, κατά τη διάρκεια του οποίου υποβλήθηκαν 120 αρχιτεκτονικές προτάσεις από νέους αρχιτέκτονες έως 40 χρόνων.Οι πέντε βραβευμένες προτάσεις θα εκτίθενται έως τις 17 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.www.benaki.gr
Τις προτάσεις αξιολόγησαν επτά αρχιτέκτονες καθηγητές σε έξι διαφορετικά πανεπιστήμια, με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον Ανδρέα Κούρκουλα (ΕΜΠ). Στην επιλογή των πέντε επάθλων σημαντικό ρόλο έπαιξαν η πρωτοτυπία της ιδέας, η βιοκλιματική προσέγγιση, καθώς και ο πιλοτικός της χαρακτήρας – το να μπορεί δηλαδή να εφαρμοστεί και σε άλλη περιοχή με υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον.
Και οι πέντε έπαινοι αφορούν τέσσερα τυπικά οικοδομικά τετράγωνα σε δύσκολες-υποβαθμισμένες γειτονιές του Λεκανοπεδίου (λόγω υψηλού συντελεστή δόμησης, μεγάλης πυκνότητας, έλλειψης χώρων πρασίνου και κοινόχρηστων εγκαταστάσεων κτλ.) και πρότειναν αξιοποίηση των ενδιάμεσων δρόμων, σε συνδυασμό με κενά οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΑΧΑ ΑΕ, Ντόρα Γαλάνη, «οι πέντε βραβευμένες προτάσεις θα λειτουργήσουν ως πιλότοι. Προς το παρόν, αναζητούνται πόροι για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση μιας εκ των προτάσεων. Την επιλογή της θα καθορίσουν εξωτερικοί παράγοντες, που έχουν να κάνουν με την ευκολία υλοποίησης».
Σύμφωνα με την κυρία Γαλάνη, «έχει ξεκινήσει ένας διάλογος για τον δημόσιο χώρο. Η νέα γενιά – και εδώ μιλάμε για νέα γενιά αρχιτεκτόνων – έχει “ξεσηκωθεί”. Οι νέοι φαίνεται να δίνουν νέα διάσταση στον δημόσιο χώρο και ενδιαφέρονται για το τι γίνεται έξω από το σπίτι τους. Διότι μέχρι τώρα ξέραμε ότι φτιάχνουμε το σπίτι μας όμορφο, αλλά έξω από αυτό υπάρχει εγκατάλειψη. Το μήνυμα και η ελπίδα είναι πως όλα δείχνουν πως αυτό το αλλάζει η νέα γενιά».
No comments:
Post a Comment