Tuesday 19 May 2009

ΠΛΕΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LED

Η αρχιτεκτονική ως φορέας επικοινωνίας κατακλύζει τους δημόσιους χώρους. Η συγκεκριμένη πρόκληση διακρίνεται στη διατήρηση της διαφάνειας ταυτόχρονα με οικονομικές λύσεις. Ο εμπλουτισμός με εικόνες, μηνύματα ή συμφωνίες χρωμάτων, δίνουν στην αρχιτεκτονική ένα υβριδικό χαρακτήρα.
Από τη μία πλευρά αναιρείται το στατικό αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής ενώ από την άλλη ο θεατής καλείται να σκεφτεί. Όμως η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των προσόψεων media εξαρτώνται από την επιτυχή ρύθμιση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ του επικοινωνιακού σκοπού, την σχεδιαστική-τεχνική εφαρμογή και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Εκτός των εμπρόσθιων και των οπίσθιων προβολών – οι οποίες λειτουργούν την νύχτα, απαιτούν τη δημιουργία ειδικών επιφανειών προβολής και τη τοποθέτηση εξαιρετικά ακριβών μηχανών προβολής σε θέσεις ορισμένες με μεγάλη ακρίβεια – οι πινακίδες αποτελούν τησυμβατική διαδικασία για την επικοινωνιακή ανάπτυξη των προσόψεων.
Η ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη υψηλής ποιότητας και φωτεινότητας ημιαγωγών, διόδων εκπομπής φωτός, ή εν συντομία LED, έχει ανοίξει τον δρόμο για την έκθεση μεγάλης κλίμακας επικοινωνιακού περιεχομένου στις προσόψεις των κτιρίων. Τα LED αποτελούν μια
ολιστική, οραματική λύση και συνδυάζουν την υψηλή φωτεινότητα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, μικρότερα μέρη και τη δυνατότητα να ελεγχθούν εύκολα μέσω του διαδικτύου από οποιοδήποτε υπολογιστή.
Μία συμβατική λάμπα παράγει 3 lm/W, μία λάμπα αλλογόνου παράγει 20 lm/W ενώ ένα LED 60 lm/W. Επομένως το LED είναι είκοσι φορές πιο αποτελεσματικό από μια λάμπα. Όσο μικρότερη είναι η απόσταση μεταξύ των κουκίδων ή των μικροστοιχείων της εικόνας (πίξελ), τόσο καλύτερη είναι η ανάλυση και η ποιότητα της εικόνας.
Η εταιρία ag4 έχει αναπτύξει μία εναλλακτική για τον συμβατικό σχεδιασμό ηλεκτρονικών προσόψεων: τις διαφανείς προσόψεις. Αυτή η μέθοδος βασίζεται στην ενσωμάτωση LED σε οπτικά ημιδιαφανή και μόνιμα εγκατεστημένα φερέσυχνα συστήματα – σε συνδυασμό με μία στρατηγική επικοινωνιακή ιδέα, συγκεκριμένη για κάθε κτίριο, η οποία πραγματοποιείται με την μορφή ενός ατομικά ρυθμισμένου προγράμματος προβολής. Μία επιπλέον ιδιαιτερότητα παρουσιάζεται στην αόρατη τεχνολογία και η οποία επιτρέπει την προβολή υψηλής ποιότητας εικόνων ακόμα και σε συνθήκες μέρας.
Περισσότερα στις ψηφιακές μπροσούρες που εσωκλείονται καθώς και στην σύνδεση
Illumesh®: επικοινωνιακή πρόσοψη με ενσωματωμένη φωταγωγία

Ένας δεύτερος τύπος πλέγματος σύρματος από ανοξείδωτο χάλυβα. Ακόμα μιασυνεργασία της GKD με την ag4 όπου επίσης γίνεται χρήση φωτοδιόδων (LED) για την δημιουργία φωτισμών σε επικοινωνιακές (media) προσόψεις. Το πλέγμα Illumesh® λειτουργεί με ένα σύστημα φωταγωγίας το οποίο είναι ενσωματωμένο στο ίδιο το πλέγμα.

Το βασικό μέρος κατασκευάζεται επίσης από την GKD: ειδικά εξαρτήματα πλέκονται οριζόντια και σε διαστήματα από 50 ως 400εκ και διαθέτουν στρογγυλές κατατομές ίδιες με αυτές στο Mediamesh®. Στο Illumesh® ωστόσο το άνοιγμα των κατατομών είναι προς τα μέσα.

Η γωνία από την οποία φωταγωγείται το πλέγμα καθορίζει το μέγεθος της φωταγωγημένης περιοχής. Μια αλυσίδα καλωδίων πλέκονται στις άκρες του πλέγματος. Μετά την εγκατάσταση στο κτίριο, το σύστημα παρέχει ενέργεια και δεδομένα σε ξεχωριστές ομάδες των 16 LED.

Όπως και με το Mediamesh®, οι μονάδες ελέγχου είναι εγκαταστημένες στην οροφή του κτιρίου και είναι συνδεδεμένες σε έναν κεντρικό διακομιστή (server).

Το Illumesh® είναι κατάλληλο για τη νυχτερινή φωταγώγηση προσόψεων μεγάλης έκτασης. Η δημιουργική αυτή φωταγώγηση επιτυγχάνεται μέσω έξυπνης εφαρμογής με σχετικά χαμηλό
κόστος και με της υψηλής ποιότητας φωτοδιόδους (LED) οι οποίες φωτίζουν ολόκληρη την επιφάνεια του πλέγματος. Από απόσταση, η τεχνολογία media «αναμειγνύεται» με τη δομή του πλέγματος – αυτό που βλέπετε δεν είναι η τεχνολογία αλλά ο φωτισμός.

Η ποιότητα του φωτισμού εξαρτάται από την σχέση των οριζόντιων και κάθετων διαστημάτων μεταξύ των μικροστοιχείων (πίξελ). Η προτεινόμενη αναλογία είναι κάθετο διάστημα για τα LED της τάξεως των 50-400εκ και οριζόντιο διάστημα μεγαλύτερο των 4εκ. Το Illumesh® προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων οπτικών σχεδίων, τα οποία κυμαίνονται από την αλλαγή χρωμάτων έως και πολύπλοκων κινουμένων σχεδίων και περιορισμένων γραφικών επιδόσεων.

Για τον οπτικό ενός κτιρίου με χαμηλό σχετικά κόστος γίνεται εφαρμογή μίας ατομικά προγραμματισμένης ιδέας φωτισμού η οποία σχετίζεται με το κάθε πίξελ του κάθε χρώματος ξεχωριστά και δημιουργείται έτσι βάθος χρώματος το οποίο φθάνει τα 16 εκατομμύρια χρώματα τα οποία με τη σειρά τους προβάλλονται από το πλέγμα.
Περισσότερα στα pdf που ακολουθούν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά καθώς και στην σύνδεση MEDIAFACADE.COM
/uploads/PDF BROCHURES/GKDMediaIllumeshGR.pdf (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΑ GKD MEDIA AND ILLUM MESH BROCHURE)
/uploads/PDF BROCHURES/GKDMediaIllumeshEN.pdf ( GKD MEDIA AND ILLUM MESH BROCHURE ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΠΡΟΣΟΥΡΑ)

original text by carteco

No comments: