Tuesday 7 July 2009

Τα PARAXENA του Λουκά Σαμαρά στη 53η Μπιενάλε

Τα PARAXENA του 72χρονου εικαστικού Λουκά Σαμαρά κοσμούν το ελληνικό περίπτερο στη μεγαλύτερη ετήσια έκθεση σύγχρονης τέχνης, την 53η Μπιενάλε.

Ο Λουκάς Σαμαράς, Έλληνας της διασποράς «κατάφερε» να συμμετάσχει στη φετινή Μπιενάλε εκπροσωπώντας την πατρίδα του μετά από μια μεγάλη πορεία στον χώρο της τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι το 1994 και το 2006 είχαν απορριφθεί από τη χώρα μας οι προτάσεις για πιθανή συμμετοχή του, ενώ είχε ήδη λάβει μέρος στην ίδια διοργάνωση στο περίπτερο, όμως, των ΗΠΑ.

Τρεις πρόσφατες σειρές, της περιόδου 2005-2009, φωτογραφικών έργων και βίντεο εκτίθενται στα Τζιαρντίνι, στους όμορφους κήπους της Βενετίας όπου βρίσκεται το ελληνικό περίπτερο. Την παράσταση κλέβει η εγκατάσταση-βίντεο Ecdysiast and viewers. Πρόκειται για ένα βίντεο και γύρω του άνθρωποι που μάλλον το παρακολουθούν, μα είναι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, όπως και οι αντιδράσεις τους: άλλος θα γελάσει, άλλος θα αδιαφορήσει, άλλος θα ενοχληθείΈνας κόσμος, που η τέχνη πιστεύει στη μοναδικότητά του, ξεπερνά τα «εμπόδια» της παγκοσμιοποίησης.

Ο δημιουργός έχει εκπλήξει αρκετές φορές ως τώρα το κοινό του με το πολύπλευρο έργο του. Το καθετί, ένα κουτί, μαχαίρια, πιρούνια, καρφίτσες, που για στους περισσότερους θυμίζουν την πεζή καθημερινότητα, γίνονται έργα τέχνης στα χέρια του. Ενθυμούμενος ίσως τα παιδικά του χρόνια, όταν έπαιζε με αυτά τα αντικείμενα, δημιουργεί τον δικό του φανταστικό κόσμο.

α τελευταία χρόνια στράφηκε σε σύγχρονες μεθόδους έκφρασης, όπως η computer art, «πετυχαίνοντας» τα γούστα και του καλλιτεχνικού διευθυντή της Μπιενάλε που φέτος είναι ο Σουηδός Ντάνιελ Μπέρνμπάουμ, διευθυντής της Ακαδημίας Καλών τεχνών της Φρανκφούρτης. Έργα του Λουκά Σαμαρά εκτέθηκαν βέβαια το 2005 στην Αθήνα σε έκθεση που οργάνωσε το ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Όσοι δεν είχαν τότε την ευκαιρία, προλαβαίνουν να απολαύσουν τις δημιουργίες του που θα φιλοξενούνται στη γείτονα χώρα έως τις 22 Νοεμβρίου.

Σχετικό Link: http://www.paraxenavenice.gr/

πηγές : ANT1, Pathfinder

No comments: