Saturday 15 October 2011

Τράπεζα της Ελλάδος. Τα Kτίρια

Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1928 σύμφωνα με το πρωτόκολλο της 15ης Σεπτεμβρίου της Γενεύης του 1927 και αποτελεί τη μοναδική Εκδοτική Τράπεζα της Χώρας. Αμέσως σχεδόν μετά την ίδρυση της ελήφθη μέριμνα για τη στέγαση τόσο του κεντρικού της καταστήματος στην Αθήνα, όσο και των υποκαταστημάτων που χρειάστηκε να ιδρύσει στην ελληνική επαρχία για την άσκηση της πολιτικής της. 

Για τη δημιουργία του κεντρικού καταστήματος της Αθήνας και των δύο υποκαταστημάτων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (όπου συστεγάζεται σε κοινά κτήρια με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας) προκηρύχθηκαν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, στους οποίους συμμετείχαν οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες του Μεσοπολέμου. Τα υπόλοιπα υποκαταστήματα χτίστηκαν κατά τη διάρκεια μισού περίπου αιώνα από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι συμμετοχές στους τρεις πολύ σημαντικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς του Κεντρικού και των υποκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, καθώς και σχέδια και φωτογραφίες (εποχής και πρόσφατες) και των υπόλοιπων υποκαταστημάτων της Τράπεζας στη χώρα. Εκτίθενται επίσης σχέδια λεπτομερειών, εσωτερικής διακόσμησης, επίπλων κ.λπ., τα οποία σχεδιάστηκαν για τα ίδια υποκαταστήματα, καθώς και άπιπλα εποχής από το κεντρικό κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα.
Διάρκεια εως 27/11/2011
Μουσείο Μπενάκη

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη - Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος

πηγη benaki.gr

No comments: