Friday 14 October 2011

" Χέρια που προσεύχονται " στο κέντρο της Αθήνας

Μία εκδοχή του πίνακα «Χέρια που προσεύχονται» του Άλμπρεχτ Ντύρερ, επιλέχθηκε να τοιχογραφηθεί στην Ομόνοια, στο δεκαώροφο ξενοδοχείο «Vienna» στην οδό Πειραιώς, ως το πρώτο γκράφιτι, στο πλαίσιο των δράσεων «Εικαστικές παρεμβάσεις στο Δημόσιο Χώρο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η καλλιτεχνική πρόταση του έργου με τίτλο Praying for us, έγινε από τον φοιτητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Παύλο Τσάκωνα και υλοποιήθηκε από τους ζωγράφους Μανώλη Αναστασάκο και τους αδελφούς Δημήτρη, Μπάμπη και Θανάση Κρέτση.

Η διαφορά με το πρωτότυπο έργο είναι ότι τα χέρια που προσεύχονται στον τοίχο του ξενοδοχείου δεν στρέφονται προς τα πάνω, αλλά προς τα κάτω. Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα πρόκειται να συνεχιστεί το προσεχές διάστημα και με άλλες δύο εικαστικές παρεμβάσεις σε τοίχους πολυκατοικιών στις οδούς Κριεζώτου και Κασομούλη.

Στόχος του πιλοτικού αυτού προγράμματος εικαστικών παρεμβάσεων δεν είναι ο τεχνητός “εξευγενισμός” του ιστορικού κέντρου της πόλης, αλλά η επιστροφή της κατοικίας σε μία περιοχή, όπου μετά το μεσημέρι, η ζωή της αγοράς και των μικρο-επαγγελματιών ανθρώπων νεκρώνει και δίνει τη θέση της στην εγκληματικότητα και την ανθρώπινη εγκατάλειψη, όπως αναφέρει το υπουργείο.