Sunday 26 December 2010

SAN ROCCO

Το SAN ROCCO είναι ένα ιταλικό περιοδικό για την αρχιτεκτονική.Κυκλοφορεί στα αγγλικά.

Το πλάνο κυκλοφορίας του είναι πενταετούς διάρκειας (2010-2015) και δεν προβλέπεται να κυκλοφορήσουν πάνω από 20 τεύχη στο διάστημα αυτό.Τα τεύχη θα είναι θεματικά και οι ενότητες έχουν ήδη δημοσιευτεί.Λεπτομέρειες εδώ.
Έχει ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος με θέμα "Ιnnocence" (Αθωότητα) και αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει το δεύτερο με θέμα "Islands"(Νησιά).

Το San Rocco ενδιαφέρεταινα συγκεντρώσει κάθε είδους εξωτερική συνεισφορά.Πιστεύει ότι η αρχιτεκτονική είναι συλλογική γνώση που προέρχεται από μια διευρυμένη ομάδα ανθρώπων.Για το λόγο αυτό είναι ανοικτό σε συνεισφορά ποικίλης ύλης και προτάσεων απο εξωτερικούς συνεργάτες-συντελεστές. Υλικό που μπορεί να είναι δοκίμια, απεικονίσεις, σχέδια, κόμικς ,μυθιστορήματα,φωτογραφικό υλικό..
Πρίν την έκδοση κάθε επόμενου τεύχους δημοσιεύει το "call for papers". Μια προεπισκόπηση της ύλης, με κάποια case studies που συνοδεύονται απο σύντομα σχόλια, προκειμένου όποιος πιθανόν ενδιαφέρεται και επιθυμεί να αποστείλει σχετικό υλικό.

San Rocco ονομάζεται μια περιοχή στη Monza της Ιταλίας.Το 1971 οι αρχιτέκτονες Aldo Rossi και Giorgio Grassi κέρδισαν σ'έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την περιοχή,αλλά δεν είδαν ποτέ τα σχέδιά τους να πραγματοποιούνται.Ορισμένα από τα σχέδια διασώθηκαν σε παλίες μονογραφίες,μαζί με κάποια ασπρόμαυρα τρισδιάστατα μοντέλα απεικόνισης.
Μας άρεσε ιδαίτερα ο γραφιστικός σχεδιασμός του τεύχους που κυκλοφόρησε, σε επιμέλεια των Pupilla grafik και Salottobuono .

Το San Rocco φαίνεται να υποδηλώνει μια αρχιτεκτονική που είναι ανοιχτή αλλά και προσωπική,χωρίς να γίνεται εγωκεντρική, μνημειακή αλλά και εύθραυστη,προτείνοντας τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης αρχιτεκτονικών παραδόσεων που εκφεύγουν της ιδιωτικής μνήμης χωρίς όμως να διαγράφουν την προσωπική συνεισφορά.

Περισσότερα εδώ

No comments: