Friday 23 May 2008

Salvador Dali: ο μύθος του σουρεαλισμού Έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Εκατό και δύο χρόνια μετά τη γέννηση του Salvador Dali, η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει από τις 7 Μαΐου μέχρι τις 16 Ιουνίου 2008 μια σειρά γλυπτών έργων και λιθογραφιών με την υπογραφή του πιο γνωστού εκπροσώπου του σουρεαλισμού.

Η οργάνωση της έκθεσης γίνεται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού – Νεολαίας και της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης. Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός - Κριτικός Τέχνης κ. Αθηνά Σχινά και η Curator de l’ Art Ph. Mrs. Pick Keobandith του Συλλεκτικού Οίκου QuArt των Βρυξελλών. Η συγκεκριμένη έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει δώδεκα πρωτότυπα γλυπτά έργα από ορείχαλκο, μερικά από τα οποία ξεπερνούν τα 2.00 μέτρα ύψος και θα εντυπωσιάσουν το φιλότεχνο κοινό. Παρουσιάζονται επίσης, δώδεκα πολλαπλά γλυπτά έργα από ορείχαλκο, καθώς και 21 λιθογραφίες. Τέλος, στο πλαίσιο της έκθεσης κυκλοφορεί το εκπαιδευτικό φυλλάδιο που επιμελήθηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών και παραχώρησε την άδεια στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης να το διαθέτει σε σχολικές ομάδες στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης. Το φυλλάδιο επιχειρεί μια πρώτη γνωριμία με το έργο του καλλιτέχνη που χρωμάτισε με την ιδιαίτερη ματιά του τη σύγχρονη τέχνη. Αφετηρία αποτελούν γλυπτά και λιθογραφίες που, όπως και τα ζωγραφικά έργα του Dali, αποτυπώνουν το καλλιτεχνικό ιδίωμα του μεγάλου σουρεαλιστή.


Ημέρες και ώρες λειτουργίας εκθεσιακού χώρου: Τρίτη - Παρασκευή: 10:00 - 14:00 & 18:00 - 21:00, Σάββατο: 18:00 - 21:00, Κυριακή: 10:00 - 14:00, Δευτέρα: κλειστά.

No comments: