Friday 29 February 2008

Ελληνική ανάθεση στον Renzo Piano

Τον Renzo Piano και το αρχιτεκτονικό του γραφείο RPBW επέλεξε το Δ.Σ του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" για τη μελέτη και το σχεδιασμό του Πολιτιστικού Κέντρου 'Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης,καθώς και Πολιτιστικό και Εκπαιδευτικό Πάρκο.

Η έκταση όπου θα υλοποιηθούν τα τρία αυτά έργα βρίσκεται κοντά στη θάλασσα,στο Δέλτα του Φαλήρου και καλύπτει 170 στρέμματα.Το έργο,προυπολογισμού 300 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί εξ' ολοκλήρου από το ίδρυμα Νιάρχος και θα γίνει δωρεά στο ελληνικό κράτος.

Η επιλογή του Piano από το ίδρυμα Νιάρχος,συνέπεσε με την απονομή στον ίδιο του AIA Gold Metal,τη ύψιστη διάκριση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων,που απονέμεται κάθε χρόνο σ'έναν αρχιτέκτονα που με το σύνολο του έργου του"'άσκησε σημαντική επιρροή στη θεωρία και την πρακτική" της αρχιτεκτονικής.

Σχετικά με το Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έκανε την ακόλουθη δήλωση : "Yπέροχα!Πάντα αγαπούσα το αίθριο φώς και τα ζωηρά μελτέμια της Ελλάδας.Το έργο θα ζεί και θα αναπνέει καθαρό αερά και υγεία.Μεγάλωσα κι εγώ στις ακτές της ίδιας Μεσογείου,τη λίμνη του πολιτισμού μας.Κάποιοι έχουν τις ρίζες τους στη γη.Άλλοι έχουν σκαρί για να τρέχουν στο νερό.Τη νιώθω σαν σπίτι μου την Αθήνα-την πρωταθλήτρια πόλη του ανοιχτού πνεύματος και της ανάλαφρης διάνοιας."


πηγή ΗΜΕΡΗΣΙΑ
www.emea.gr

No comments: