Thursday 21 February 2008

Διαδρομές Design Routes στο Μουσείο Μπενάκη

Οι Φρέντυ Κάραμποττ, Αγνή και Μιχάλης Κατζουράκης, εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας, σηματοδοτώντας την αρχή της μετεξέλιξης του design από την εμπειρική κατάσταση στην πλήρη ανάπτυξή του σε νέα τέχνη. Το Μουσείο Μπενάκη και το ΕΛΙΑ τιμούν τη συμβολή τους στο είδος με μια αναδρομή στο έργο τους που πραγματοποιείται από τις 30 Ιανουαρίου ως τις 23 Μαρτίου στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

Τον Οκτώβριο του 1962, οι τρεις τους ιδρύουν το Κ+Κ-Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών με εταίρους τους Δ. Τσόπελα και Π. Καναβό. "Νονά" της ολοκληρωμένης αυτής ονομασίας είναι η Αγνή Κατζουράκη, ψυχή του καλλιτεχνικού τμήματος του γραφείου.

Οι αφίσες, τα λογότυπα και οι διαφημίσεις τους άλλαξαν ολοκληρωτικά το τοπίο. Επέβαλαν μία νέα διαφημιστική γλώσσα, μινιμαλιστική, δροσερή και ταυτόχρονα πολύ ελληνική με άμεσες πολλές φορές αναφορές στην αρχαιότητα, τη βυζαντινή παράδοση και τη λαϊκή τέχνη, διανθισμένες πάντα με πολύ χιούμορ. Διαμόρφωσαν μια αναγνωρίσιμη διεθνώς εικόνα της ελληνικότητας και έγιναν οι διάκονοι ενός γοητευτικού, μοντέρνου "ελληνικού στυλ".

Η έκθεση παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ατομικό όσο και το συλλογικό στο Κ+Κ-Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών έργο του Φρέντυ Κάραμποττ, της Αγνής και του Μιχάλη Κατζουράκη σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της δημιουργικής και καλλιτεχνικής προσφοράς τους στο ελληνικό graphic design. Αποτελεί πρωτοβουλία του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη, designer και μέλους της Alliance Graphique Internationale (AGI), ο οποίος επιμελείται και το βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση.

Την ημέρα των εγκαινίων, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008, στις 19:00, στο Aμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη θα παρουσιαστεί ο συνοδευτικός κατάλογος των 344 σελίδων, συνέκδοση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α) και του Μουσείου Μπενάκη, στον οποίο εκτός από τους Δημήτρη Αρβανίτη και Δημήτρη Φατούρο, γράφουν ο Γιάννης Ευσταθιάδης, ο Γιώργος Ζαννιάς, πρόεδρος της DDB Hellas, ο Σπύρος Καραχρήστος, ερευνητής της ιστορίας της ελληνικής γραφιστικής τέχνης και εκδότης του βιβλίου Ελληνικές αφίσες και η Φανή Λαμπαδαρίου, διευθύντρια για πολλά χρόνια του Κ&Κ.

Σχετικό link

No comments: