Saturday 15 May 2010

Η Πόλη του Ara Güler

Έκθεση του διάσημου Τούρκου φωτογράφου Ara Güler,γνωστού και ως "το μάτι της Πόλης" παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 25 Ιουλίου.Είναι η πρώτη φορά που εκτίθεται στην Ελλάδα έργο του Güler.

Η έκθεση με τίτλο "Η Πόλη του Ara Güler", αποτελείται από 90 φωτογραφίες, στις οποίες ο Güler παρουσιάζει την Κωνσταντινούπολη όπως ο ίδιος την έζησε,στρέφοντας το φακό του στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της, με σκηνικό τα επιβλητικά της μνημεία και τις ταπεινές γειτονιές της.

Ο αρμενικής καταγωγής Τούρκος φωτογράφος , με σημαντικό έργο στο χώρο του φωτορεπορτάζ ,το οποίο υπηρέτησε από το 1950 συνεργαζόμενος με σπουδαία ειδησεογραφικά έντυπα, έχει φωτογραφήσει από άκρη σε άκρη την Τουρκία και έχει καλύψει γεγονότα σε πολλές γωνιές του κόσμου. Εν τούτοις το πιο γνωστό κομμάτι της δουλειάς του παραμένει πάντα η Κωνσταντινούπολη.

Μέσα από τις φωτογραφίες του σκιαγράφησε το πορτραίτο της γενέθλιας πόλης του και τη ζωή των κατοίκων της στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, κλείνοντας με τρόπο μαγικό στη μηχανή του την ψυχή της. Οι μελαγχολικές ασπρόμαυρες εικόνες του δεν παραπέμπουν στο μεγαλείο της πρωτεύουσας των παλαιών αυτοκρατοριών, αλλά στην πόλη που ο ίδιος βίωσε και αγάπησε. Το διαχρονικό συνυπάρχει με το εφήμερο, η μελαγχολία με την ενέργεια και το δυναμισμό, το παρελθόν σε επάλληλες διαστρωματώσεις με το παρόν.

Την έκθεση συνοδεύει το βιβλίο "Αρά Γκιουλέρ, Στην Πόλη" (εκδόσεις Ολκός).

Μουσείο Μπενάκη
Κτίριο οδού Πειραιώς

Διάρκεια έκθεσης : έως 26/07/2010
Ωράριο λειτουργίας:

Τετ- Πέμ- Κυρ 10:00 - 18:00
Παρ-Σάβ 10:00 - 22:00

πηγή elculture

1 comment:

kostas said...

Μια υπεροχη παρουσιαση!