Sunday 14 September 2008

Εγκαινιάστηκε η γέφυρα Calatrava στη Βενετία


Εγκαινιάστηκε τα μεσάνυχτα της περασμένης Πέμπτης,η πολυσυζητημένη γέφυρα του καταλανού αρχιτέκτονα Santiago Calatrava στο Canal Grande της Βενετίας.

Η γέφυρα ονομάστηκε "γέφυρα του συντάγματος",αλλά οι περισσότεροι την αποκαλούν "γέφυρα Calatrava".
Συνδέει το σιδηροδρομικό σταθμό Santa Lucia με την Piazzale Roma.


Γεγονός είναι οτι δεν χαίρει ευνο'ι'κών κριτικών και όχι μονο για το υψηλό κόστος κατασκευής της.(περίπου τριπλάσιο της αρχικής πρόβλεψης)
Τα περισσότερα αρνητικά σχόλια βασίζονται στην απουσία ειδικής ράμπας για άτομα με αναπηρικό καροτσάκι.
Στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η πρόσβαση των ατόμων αυτών στη γέφυρα μέσα από 2 πλευρικές ράμπες,εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου.Στη συνέχεια με αιτήσεις που υπέβαλλαν σωματεία των ατόμων με κινητικές δυσκολίες ζητήθηκε αλλαγή στην μελέτη.
Υπήρξε σχέδιο για μια κεντρική ράμπα αλλά προφανώς στην πορεία κάτι άλλαξε και δεν την συμπεριέλαβαν στα τελικά σχέδια.
Έτσι σήμερα η γέφυρα έχει σκαλοπάτια από τη μία άκρη ως την άλλη αποκλείωντας παντελώς τα άτομα αυτά από τη χρήση της αλλά δυσκολεύοντας παράλληλα και αρκετούς διαβάτες(π.χ με καροτσάκι μωρού,βαλίτσες με ροδάκια..).

Όπως ήταν αναμενόμενο τα σωματεία των ατόμων με κινητικές δυσκολίες έχουν ήδη κινηθεί νομικά για το θέμα.Ο δήμος με τη σειρά του,τους προσφέρει δωρεάν εν πλω μετακινήσεις και υπόσχεται οτι σύντομα(μάλλον μέχρι τέλος του έτους) θα προστεθεί η ειδική ράμπα.

"Γέφυρα του συντάγματος" που παραβιάζει το άρθρο 3 του ιταλικού συντάγματος περί ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στους δημόσιους χώρους!!Απίστευτοι!...

Για περισσότερες φωτογραφίες από τη γέφυρα ΕΔΩ.
foto flickr

No comments: