Tuesday 15 July 2008

Πεκίνο 2008:Αρχιτεκτονική Ολυμπιάδα

Το Πεκίνο, είναι αναμφίβολα μια πόλη που αλλάζει συνεχώς και με γοργούς ρυθμούς.
Η ολυμπιακή της προετοιμασία την κόσμισε με νέα
αρχιτεκτονικά δημιουργήματα που έστρεψαν πάνω της τα φώτα του διεθνούς ενδιαφέροντος.


Το Ολυμπιακό Στάδιο,των Herzog & De Meuron,που θυμίζει φωλιά πουλιών και γι΄άυτό πήρε το παρατσούκλι bird's nest,θα είναι το κέντρο των ολυμπιακών δραστηριοτήτων.Μεγάλες ατσάλινες μπάρες πλέκονται περίτεχνα μεταξύ τους,τυλίγοντας το στάδιο.






Δίπλα του το εντυπωσιακό Water Cube(National Acquatics Center),το ολυμπιακό κολυμβητήριο που σχεδιάστηκε από τους Αυστραλούς PTW.'Ενα κτίριο σε πολύ απλό σχήμα,ένα γιγάντιο παραλληλεπίπεδο,το οποίο,αντί για τοίχους,έχει επιφάνειες από διαφανές συνθετικό υλικό με κυψελωτά μοτίβα που παραπέμπουν στη μοριακή δομή του νερού.










Ακολουθεί το νέο κτίριο της κινεζικής τηλεόρασης,της CCTV,του Rem Koolhass.Πολλοί το περιγράφουν σαν ένα διπλό ανάποδο Ζ,που αφήνει το κέντρο της σύνθεσης κενό.Άλλοι σαν μια παραμορφωμένη,στραβή αψίδα..Ένας τηλεοπτικός πύργος του οποίου το σχέδιο είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια ωστόσο είναι εξαιρετικά ξεκάθαρο στο μάτι.






Tο Εθνικό Θέατρο,του Γάλλου αρχιτέκτονα Paul Andreu.Το κτίριο από τιτάνιο και γυαλί,παρομοιάστηκε με επιπλέουσα πέρλα και με αυγό.Εντοπίσαμε μια σχετική ομοιότητα με το City of Arts & Sciences του Santiago Calatrava, στη Βαλένθια της Ισπανίας.






Last but not least,το νέο αεροδρόμιο της πόλης.Ο "κόκκινος δράκος",του Norman Foster.Το μεγαλύτερo αεροδρόμιο στον κόσμο,που κάποιοι χαρακτήρισαν θαύμα της μηχανικής και της αρχιτεκτονικής.Ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθεί κανείς την αυτοκρατορική του μεγαλοπρέπεια είναι σίγουρα απο ψηλά,από το φινιστρίνι του αεροπλάνου.



Συμπληρωματικά αναφέρουμε ότι οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου,θα είναι οι πρώτοι οικολογικοί αγώνες στην σύγχρονη ιστορία.(Green Olympics,όπως λένε οι διοργανωτές.)Με φωτοβολταϊκα συστήματα που θα παρέχουν 130 κιλοβατώρες ηλιακής ενέργειας στο Ολυμπιακό Στάδιο,αντλίες ανακύκλωσης του νερού στο κολυμβητήριο και όχι μόνο,οι Κινέζοι υπόσχονται να κάνουν πράξη την οικολογική τους συνείδηση.Άλλωστε,από το 2006 υπάρχει ενεργειακός νόμος στην Κίνα που προτάσσει την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Για περισσότερες εικόνες αλλα και βίντεο με σχολιασμό σχετικά με το θέμα,ανατρέξτε στην παρακάτω διεύθυνση
http://www.nytimes.com/interactive/2008/07/12/arts/20080712_BEIJING_GRAPHIC.html


πηγές αθηνόραμα
forthnet.gr
dezeen